logo

Walvissen op weg naar Tenerife

blog tenerife 2De wekker gaat om 03:30 uur, het is woensdag 21 november. De voorbereidingen voor vertrek naar Tenerife lopen gesmeerd, in half donker en eigenlijk zonder een woord te wisselen. Wat geeft dat toch weer een goed gevoel. De een pakt de marifoon en zet alle navigatieapparatuur aan, de ander bevestigt de marifoon buiten naast de plotter, de een zet thee, de ander pakt de kannen aan en stopt ze in de tassen aan de reling. De een zet alles binnen “stormvast”, de ander haalt de stroomkabel binnen. De lifejackets gaan weer aan en ik positioneer me weer achter het roer en… mag de motor weer starten, broem broem, pruttel pruttel…. machtig ! Rob meldt zich per marifoon vast bij de havenmeester, want de haven van La Palma wordt beschermd door een zogenaamde “Gate”, die sluit tot op de bodem de haven helemaal af, dit om het effect van eb en vloed tot een minimum te beperken. Zodra de “gate” opengaat hobbelen we namelijk als een hobbelpaard en sleuren de ‘golven’ de boot van links naar rechts, de landvasten draaien overuren om het geweld te bedwingen. We hebben groen licht, dus ik vaar rustig de box uit en koers in het donker richting zee.

De dagen hiervoor zijn we in de ban van de ‘golven van Tenerife’. Er woedde een flinke storm ver ten Noordwesten op de Atlantic, waardoor er een enorme golfhoogte werd gecreëerd, en die zou zich manifesteren ten Noordwesten van Tenerife, met een golfhoogte van 6-7 meter. Het plan om te gaan ankeren langs de kust van Tenerife hadden we al snel laten varen, dus bleven we veilig afwachten tot de grillige oceaan tot rust zou komen. Jullie hebben het op het nieuws van 18 november kunnen zien. De enorme kracht van de huizenhoge golven hebben flinke schade aangebracht op het prachtige eiland.
Dit gaf ons wel de gelegenheid om uitgebreid van dit groene eiland te genieten, met zijn oerwoud-achtige bossen, zwarte stranden, bananenplantages en prachtig bloemen.
Op 16 november was het tijd om de boot te versieren met slingers en ballonnen met de nieuwe leeftijd erop afgedrukt…. vanwege de verjaardag van de Captain! De hele haven weet nu dat Rob 27 jaar is geworden ;-) Het was een gezellige dag: Koffie met gebak, een heerlijke tapas maaltijd en een gezellige borrelavond in de haven.

De tocht naar Tenerife verloopt super! We hebben een blauwe lucht, halve wind , 20-24 knopen, en kunnen bijna het hele stuk zeilen! Af en toe wel een gereefd zeil want de vlagen zetten de Tournesol af en toe op haar kant ;-). De zonsopkomst kleurt Tenerife en de El Tiede roodgloeiend, en aan onze stuurboord kant zien we het eiland La Gomera ontwaken.
blog Tenerife 1En dan…. komen andere bewoners van The Atantic ons begroeten: de Pilot Whale, met een stuk of acht vriendjes. Ze zwemmen onder de boot door, langzaam, als een zwart monster, kijken niet op of om, heel anders dus dan de vrolijke knipogende dolfijnen, maar net zo indrukwekkend. En ze zoeken ons toch op, en spelen rondom de boot, en dat allemaal middenop zee, wat een wonder!

Om 16:00 arriveren we in de haven van San Miguel, in het zuiden van Tenerife. We hebben een prachtige eigen box, met op loopafstand een strandje waar ik mijn ochtend ‘baantjes’ kan zwemmen. En bovenal… het vliegveld op 10 minuten hier vandaan. Morgen is de dag dat Annelies, mijn dochter, is uitgerekend. Aftellen dus vanaf nu…

Het plan is als volgt: na de geboorte vlieg ik terug naar Tenerife, we varen samen naar Las Palmas, waar Kayleigh , de dochter van Rob, aan boord komt. Daarvandaan varen tijdens de kerstvakantie, met z’n drietjes naar Kaapverdië. Dat is ongeveer 6 dagen continue varen. Daar aangekomen vliegt Kayleigh naar huis, komt Gon Voorham aan boord en starten we rond 10 januari 2019 de oversteek naar Barbados.

Voor meer foto's, zie de rubriek "Foto's"

Geschreven door : Marianne de Jong

Sander
Wat ontzettend leuk om te lezen wat jullie zoal meemaken op jullie reis. En....wat ik zoal zou kunnen meemaken als ik mijn droom (jullie reis) ooit mag doen. Indrukwekkend en leerzaam.....
Ik heb oma Marianne mogen leren kennen op mijn terugreis van Tenerife naar Amsterdam. Bijzondere ontmoeting, bijzondere verhalen.......jullie hebben er een volger bij!
Groetjes Sander

Marianne
Hoi, wat leuk dat je ons gaat volgen. Wat een overgang he van Tenerife naar het winderige en natte Nederland. Haha ja Oma Marianne, klinkt nog een beetje gek hoor. In volgende blog daarover meer.
Marcel
Machtig om die walvissen zo dichtbij te zien :).
marianne
Ha Marcel, leuk dat je nog steeds meeleest! Ja enorm he, mn als ze zo recht onder de boot doorzwemmen...
Madou
Wederom een prachtig verhaal.
MARIANNE
Ha Madou, leuk!
Ik zie je morgen, ik ben rond 22:00 in Veenendaal

marianne
Leuk Madou ! Tot morgen, ik land rond 20:30, dus ben rond 22;00 IN VEENENDAAL
Nicolette
Tsjonge een echte walvis, niet te geloven! En wat een schitterende foto! Leuk om de blog te lezen. Het zijn spannende tijden. Wachten op dat ene telefoontje.... EN de grote oversteek komt steeds dichterbij. Geweldig.
Gon
Alles gaat tot nu toe volgen schema, verheug me op ons weesrziens en de overtocht naar Barbados
Marianne
Ha Gon, ja het komt dichterbij hoor! We hebben ons vandaag al een beetje georiënteerd op foerage , wat zoal te koop is hier op Tenerife. Wel, alles hier hier te koop. We gaan zo langzamerhand al wat inslaan, zoals houdbare melk, en verder alle houdbare levensmiddelen. Vers fruit kopen we dan in Kaapverdie. We kunnen alles door de supermarkt laten bezorgen. Wij verheugen ons ook enorm op de grote trip!

1000 Resterende tekens


­