logo

Wind en rollende golven op weg naar La Palma

Blog La Palma 2Na een heerlijke periode op Madeira te hebben doorgebracht starten we eindelijk weer de motor. En dat gaat altijd gepaard met dat kriebelige gevoel in je maag , het gevoel van “We gaan”..
De tank is vol, ook de jerrycans, de koelkast en alle andere voorraden zijn weer aangevuld. De lifejackets gaan aan, Rob gooit de trossen los en ik stuur rustig de haven uit. Dag fijne haven Quinta do Lorde, dag heerlijk zoutwater zwembad (zie foto), dag fijne havenmeester, deze plek in de Atlantic zal altijd een speciale plek houden in onze herinnering.
Meteen hijsen we de zeilen, want de wind is ons goed gezind dit keer, een prachtige 15 knopen Noord, dus die blaast ons heerlijk naar t zuiden. We zeilen uiteindelijk de hele tocht naar La Palma, 246 mijlen! Om 19:00 starten we dit keer al met de shifts. Alsof we nooit eerder gedaan hebben wisselen we geruisloos om de drie uren van dienst. De sterrenhemel is weer indrukwekkend, de maan is op zijn retour dus is het weer aarde donker. Het enige probleem zijn de golven, ze rollen van rechts naar links onder de boot door, en tillen Le Tournesol krachtig op en leggen hem wild neer op z’n andere zijtje. We passen de koers iets aan, zodat we iets rustiger varen, dan maar iets “ om” varen.
Een van de mooiste momenten van zo’n oversteek is het het ontwaken van de dag. Het wordt langzaam licht, in de verte zie ik de contouren van La Palma. Het ‘zwarte’ water krijgt weer kleur, de horizon licht op en kleurt schakeringen paars, roze, lila, rood. Fabelachtig mooi. En waar de Dolfijnen zich de hele tocht niet hebben laten zien, komen ze nu, net voor de haven ons begroeten. “Hallo Tournesol, zijn jullie daar eindelijk?”, fantaseer ik onze conversatie. En ik babbel terug: “Dag kereltjes, waar waren jullie nou?”. De vermoeidheid van twee dagen onderbroken slapen, die rottige golven die ons bleven plagen , is allemaal op slag verdwenen door een knipoog van  deze geweldige bewoners van The Atlantic Ocean! Blijer kun je mij niet maken!

Blog La Palma 1
Even iets over de kaart op onze website: tot nu toe zag je een weergave van Marine Traffic, echter bleek deze site niet altijd de meest actuele positie weer te geven. We hebben nu de Spot GEN 3 gekocht. Deze zendt ieder half uur een GPS signaal uit via de satelliet. Via de website: spotwalla.com kun je ons volgen. Een weergave van deze site is nu opgenomen in onze website bij het kopje Kaart.  Je kunt kiezen tussen weergave: Kaart of weergave: satelliet. Er is ook een streetview optie. Op de bijgaande foto zie je hoe onze route van Madeira naar La Palma eruit ziet met behulp van de Spot GEN 3.

Geschreven door : Marianne de Jong

Madou
Hoe gaat het bij jullie. ik maak me ongerust. wat een vreselijk weer daar.
Marianne
Hoi Madou, we begrijpen dat jullie bezorgd waren, we kregen ook bezorgde berichtjes van familieleden. Wij hebben echter hele betrouwbare weer programma's en wisten al geruime tijd dat er zeer hoge golven zouden komen rond Tenerife. Dat is ook de reden dat we al die tijd in de haven van LA Palma zijn blijven liggen. Had allemaal te maken met een flinke storm ver ten noord-westen van de Canarische eilanden. Die storm veroorzaakte dus die huizenhoge golven. Ons oorspronkelijke plan om te gaan ankeren voor de kust van Tenerife hadden we dus al lang geleden geschrapt uit het programma. Wij lagen ten tijde van de golven dus veilig. Toen we echter de beelden zagen van weggeslagen balkons op Tenerife waren we ook wel even stil...
Madou
Hoe gaat het daar? Ik zie berichten over hoge golven... Ook bij La Palma. Zie wel dat jullie in de haven liggen maar toch. Ik hoop dat alles goed gaat.Fransje Smit
@Marianne: is je kleinkind al geboren? Dat was toch in november?
Marianne
Ha Fransje, wat leuk dat je meeleest op deze site! Weet je nog, ons tochtje op het IJsselmeer afgelopen mei? Denk ik nog vaak aan terug.
Nee, de baby is nog niet geboren. Morgen is eigenlijk DE DAG, 26 november. Maar vandaag sprak ik haar nog, niets aan de hand... Vrijdag aanstaande vlieg ik naar huis, en dan ben ik lekker dichtbij haar. Ik laat het je weten, ik schreeuw het van de daken hoor, en is dan zelfs in Haarlem te horen ;-)

Madou
Veel plezier in La Pama.
En Rob gefeliciteerd met je verjaardag.

Marianne
Ha Madou, leuk dat je er aan denkt! We zullen er hier een leuk feestje van maken! Hier gaat alles goed! Liefs Rob
li
lunch of zo?
lia
He zeilers, jullie gaan goed zeg!
Marianne je komt binnenkort naar Nederland toch?? Heb je tijd voor een lach lid?
groetjes lia
Fair Winds!

Marja Schouten
Lieve Marianne en Rob,

Madeira is schitterend, heel fijn voor jullie, ik ben blij dat jullie zonder veel problemen in La Palma zijn aange komen. Liefs van Marja en Ruud.

Marianne
Hoi Marja, bedankt voor je berichtje! Het is hier prachtig, we maken mooie wandelingen en zijn in afwachting van Pascal (zoon van Rob) en Rianne (vriendin van Pascal) en natuurlijk zijn we ook in blijde verwachting van mijn kleinzoon...
Liefs vanuit Le Tournesol

Swanda
Spannend hoor.
Marianne
Ha Swanda, leuk dat je meeleest. Ja was spannend ! Alles oke bij SSC-I?

1000 Resterende tekens


­