logo

Tournesol trotseert de storm

blog weerDe reis richting Madeira verloopt goed tot we op dag 4 van meerdere kanten berichten krijgen dat er een orkaan Leslie onderweg is richting Madeira… We wisten wel dat er een onrustig front zich aan 't ontwikkelen was op de oceaan, echter gaven onze weerstations aan dat de storm honderden mijlen ten noorden van Madeira zou blijven ronddwalen, en juist zou afbuigen in Noord-Westelijke richting. Hoe dichterbij we komen in de buurt van Madeira .... geven de weerbeelden een ander beeld, namelijk dat de storm zich tot een orkaan had ontwikkeld toch meer oostelijk was getrokken dan was voorspeld. Hierop hebben wij onze route op vrijdag aangepast en besluiten we om te schuilen op het eiland Porto Santo, 30 mijl ten noord oosten van Madeira. We zetten de motor er flink bij om te versnellen, want we merken ook wel dat de zee onrustig wordt en de wind neemt toe.
Om 23:00 uur arriveren we in de haven van Port Santo, daar aangekomen blijkt dat we hier absoluut niet kunnen aanmeren. De haven was gewoon vol en alles lagen tegen elkaar aan te bonken, waardoor er een onveilige situatie ontstond en zeker geen veilige haven voor de aankomende storm.
Er zit maar een oplossing op: doorvaren naar Madeira. De voorspelling geeft aan dat we tot ruim 09:00 uur de volgende dag de tijd zouden hebben om daar veilig aan te komen, met gemiddeld 20 knopen wind, wat heel goed te doen is.
De stilte die viel toen we ons realiseerden dat we door moesten varen, was oorverdovend. Maar er zat niks anders op. We halen het wel, hield ik mijzelf voor.
Ik neem plaats achter de kaartentafel en kan zo goed de afgelegde route volgen op het Yachtcontrol scherm. Ook kan ik af en toe een antwoord geven, op momenten dat de touchscreen van de plotter het buiten door de enorme hoeveelheid water het even opgaf.

Omdat het thuisfront van deze Leslie afwist, en door alle technieken van deze tijd onze exacte lokatie kon zien, was het belangrijk om het thuisfront te laten weten wat er aan de hand was, waarom we besloten door te varen naar Madeira. Dus sturen we een paar geruststellende berichtjes… ... Bij het uitvaren blijkt al snel dat de voorspelling qua windkracht niet klopt met de werkelijkheid. De eerste windvlagen bereiken al snel 34-38 knopen (windkracht 8), de richting blijkt wel te kloppen, zuid, dus tegen. Ook de stroom hadden we tegen. Al snel blijkt dat de wind en de golven zich ontwikkelen ten nadele van ons. De golven waren niet goed te zien vanwege het donker, dus werden we regelmatig verrast door een enorme waterpartij over de boot.

De voortgang was vanwege de tegenwind en stroom slechts 3-4 knopen, de geplande 7 uren om in Madeira aan te komen werd aanzienlijk langer. Om de stabiliteit van de boot te verbeteren is het grootzeil sterk gereefd en de Genua volledig ingedraaid.
Een ander hoofdstuk van dit verhaal is de hoeveelheid diesel. Doordat regelmatig op de motor moet worden gevaren in verband met de gewenste aankomsttijd, moeten we goed rekening houden met het verbruik en de resterende hoeveelheid. Alle reserve jerrycans zijn verbruikt maar volgens alle berekeningen moeten we het halen, en we hebben het gehaald, maar dat dit bijkomend spannend was behoeft geen uitleg.
Tegen 08:00 in de ochtend begint het te schemeren en lopen we de haven van Quinta do Lorde binnen. Moe, nat en blij. Tournesol, wat heb je het goed gedaan!

Geschreven door : Marianne de Jong

Ed Heerebout
Hoi Marianne en Rob, spannende tocht hoor. In ieder geval nu veilig op Madeira. Het "glaasje Madera" van Ted de Braak is blijkbaar een hele fles geworden, gezien de lange tijd die jullie inmiddels al weer op Madeira zijn. Lekker genieten nu de storm is gaan liggen en op jullie "gemakje" richting Canarische eilanden. Zie weer uit naar jullie volgende avontuur. Succes. . . Ed
Marianne
Hoi Ed, haha glaasje Madera...my dear, is toch veel chiquer dan bier.....
Klopt hoor dat we hier lang hebben gelegen. Kayleigh is voor de herfstvakantie overgevlogen en heeft gezellig samen met haar Pa een week doorgebracht hier, en duiklessen gevolgd. En ik ben een week naar huis geweest om op bezoek te gaan bij mijn hoog bejaarde ouders, zwangere dochter, mijn zoon en vriendinnen.. Zondag gaan de trossen los en gaan we verder.

Carla
Lieve Rob en Marianne, wat een prachtige en spannende verhalen in jullie blog. Van dit laatste avontuur kreeg ik ook wel even kippenvel...
Heel veel liefs, Carla

Marianne
Ha Carla, ja was best even kippenvel nachtje... maar alles is goed gegaan !
Ruud
Hoi Marianne en Rob, Mieke zegt mij dat ze Marianne heel erg moedig vindt!!
Massief water over de boot van voor tot achter. Ik heb jullie een paar dagen niet gevolgd omdat we 3 dagen de 100ste verjaardag van mij pa hebben gevierd, inclusief het bezoek van de burgemeester. Stoere zeilers ga zo door.

Marianne
Ha Mieke en Ruud,
Gefeliciteerd met jullie (schoon)vader, wauw 100! jaar . Wat een gebeurtenis.
Tja, ik zit ook liever in bikini op het voordek, met een drankje.... ;-))
Maar goed, het is allemaal goed afgelopen en zonder schade! Tournesol is bere sterk!

Koos Karreman
Goed te lezen dat jullie op de hoogte waren van de storm. Ik wist al dat Rob zich niet laat verslaan dus dat zit wel goed, Hopelijk blijven dit soort onverwachte weersomstandigh eden jullie verder bespaard.
Dank voor de uitgebreide rapportage. Good Luck !!!

Yvonne
Wouw..... Dat is een hele ervaring rijker.... Ben blij dat het allemaal goed is gekomen.

Dikke vette kus van mij voor jullie beitjes.

Marianne
Jep, dikke knuffel van ons terug
Mattijn
Wat een spannend verhaal en de overtocht was vast nog veel spannender!! Super team zijn jullie en de Tournesol heeft t ook goed gedaan! Lagen alle spullen overal door de boot of hadden jullie alles nog goed op kunnen bergen?
Marianne
Hoi Mattijn, we bergen altijd alles goed op als we gaan zeilen, hooguit vloog er af en toe een los kussen door de boot, of een zeekaart die van de kaartentafel afgleed, of een van ons, op weg weg naar toilet en dan een greep missen, gevolg: de volgende blauwe plek!
Marianne
Lieve allemaal, bedankt voor jullie opbeurende en meelevende reacties. We weten nu in ieder geval dat Le Tournesol "met gemak' een flinke puist wind kan pareren, en de bemanning blijft ook overeind! Morgen vlieg ik voor een week naar huis, om daarna vol goede moed de trip richting de Canarische eilanden te starten.
marja schouten
Lieve Marianne en Rob,
Wat een spannende tocht voor jullie maar jullie hebben het gered! Gelukkig, veel succes voor jullie volgende traject. Liefs van Marja.

Janneke Ruijne
Beste Marianne en Rob, erg opgelucht om over jullie behouden aankomst te lezen want we hoorden over heel zwaar weer rondom Madeira. Wat n pittige omstandigheden zeg en n dapper besluit: weer moeten uitvaren omdat er in de haven geen veilige plek is! Paradoxaal! Fijn dat Rob zo'n rots in de branding kan zijn. Het hoofd koel houden, is dan wel noodzakelijk. Lekker bijkomen. Gr Janneke
Lia
Hi Marianne en Rob
Nou nou, dat geeft een hoop vertrouwen in elkaar en de boot! Dat is dan weer het grote voordeel, fijn dat het weer achter de rug is??groetjes lia

Madou
Jeetje, wat was dat spannend zeg! Hier in Nederland hebben wij ook in spanning gezeten en ik heb regelmatig op de app gekeken waar jullie waren. Jullie zijn nu wel doorgewinterde zeevaarders geworden. Ik was blij van Bouchra te horen dat ze jullie gesproken had.
Carine
Wauw wat spannend! Of eigenlijk... eng! Heb ook aan jullie zitten denken! Maar zag op de kaart dat jullie aangekomen waren op Madeira! Gelukkig allemaal goed gegaan. Hopen dat de orkanen zich de komende maanden rustig houden! Veel vaarplezier!
Ilona
Geweldig en bravo! Was dus best spannend. Maar weer een ervaring wijzer. Top
Marcel
Poeh. Wat zullen jullie blij zijn veilig in Madeira aangekomen te zijn. Verhaak leest als een spannend boek :)
Marianne
Hoi Marcel, ja we waren blij! Was een hele ervaring!
Henk
Wat een avontuur. Een vreselijk spannende ervaring. Goede reis verder met veel mooi zeilweer.
Henk en Diny
Gefeliciteerd. We kunnen ons voorstellen hoe spannend dat moet zijn geweest. Voor het vervolg behouden vaart toegewenst.
philippine
Was al bezorgd, omdat jullie update uitbleef!!
Maar ook jullie hebben het goed gedaan, en stoer doorgevaren!
Petje af!!
Nog geen babynieuws bij je dochter, Marianne??
Liefs,
Philippine

Marianne
Hoi Philippine, ja we moesten alles even laten zakken voor we in staat waren iets op papier te zetten, zonder alle emoties er omheen. Met Annelies gaat het goed, nog 8 weken! Morgen vlieg ik naar huis, voor een week.
Jan van Kuijk
Wel spannend lijkt me, maar klasse!

Groetjes
Jan

Marianne
Bedankt Jan! Was klasse, en we leren veel zo op het water, ook van elkaar. Rob blijkt een rots in de branding, en blijft kalm en laat zich niet van de wijs brengen door een paar golven die de Tournesol onder water zuigt. We zijn de storm de baas gebleven!

1000 Resterende tekens


­