logo

Fouragering

etenVoor het inslaan en bewaren van voeding voor een grote zeereis moet je wel even gaan zitten. Er komt wel wat meer bij kijken dan een supermarktkar met blikken vullen en opbergen in de schappen. Het is ook sterk afhankelijk waar je welke producten kunt kopen en waar beter niet. Wat hebben we zoal geleerd van ervaren vertrekkers:
Vooraf maak je een lijst met samengestelde maaltijden. Hierbij houd je natuurlijk rekening met lang houdbare producten. Van een aantal ervaren zeezeilers hebben we de volgende tips gekregen:
Verwijder de etiketten van de blikken (en schrijf met watervaste stift erop wat de inhoud is) voordat ze aan boord komen. Dit omdat de etiketten nat worden, onleesbaar, maar ook om ongedierte aan boord te voorkomen.  Zo ook alle karton verwijderen en fruit en groente wassen voordat het aan boord komt (kakkerlakken).  Aardappels niet bewaren bij uien (dan lopen de aardappels sneller uit)
fruit bewaren in een net.  Brood is nog een apart hoofdstuk, Casino brood schijnt heel lang houdbaar en eetbaar te zijn, afbakbroodjes is ook een optie, je kunt het zelf bakken, eventueel in een wonderpan, gewoon op het gas.
brood
Water
De Tournesol krijgt een watermaker met een capaciteit van 60 liter per uur. Dat moet voldoende zijn. Daarnaast zijn de volgende tips handig te weten: Zorg ervoor dat je naast volle watertanks ook een aantal jerrycans vult met water, die je ook indien nodig over kan laden in een reddingsvlot. Je kunt ook eenvoudig regenwater opvangen via een trechter. Sommigen adviseren om Hadex in de tanks te doen ter voorkoming van bacteriën. Belangrijk bij watervoorraad is: Risicospreiding, zorg voor meerdere vormen van wateropslag.
Geschreven door : Rob Happé

1000 Resterende tekens


­