logo

Tropisch Martinique

blog mart 3De dinghy wiebelt rustig aan de steiger van
Anse de L’Ane, terwijl wij genieten van onze café crème in het strandtentje met uitzicht op een woelige zee. De dagelijkse boodschapjes zijn weer gedaan, er lag zowaar een heel stuk broccoli en een paar wortels in het groentevak. Dat wordt vandaag stampot peen met ui, met wat worstjes, echt een tropische maaltijd!
Het weerzien op het vliegveld van Fort de France half december was erg leuk en een uurtje later proosten we met een biertje op onze hereniging. De boot was helemaal in kerstsfeer gebracht, met overal fleurige lampjes, twee kerstboompjes en kerstslingers.
Rob en Folkert hadden een hele mooie oversteek gehad, met veel wind en legden het traject Kaapverdië - Martinique af in record tempo van 12 dagen.
Met z’n viertjes hebben we een heerlijke tijd doorgebracht aan de Westkust van Martinique. We werden door Nicolette   ’s ochtends verwend met een beschuitje met suiker en een kopje thee en terwijl daarna de zusjes hun dagelijkse zwemrondje deden, zorgden de mannen voor een heus ontbijt.
De eerste paar dagen lagen we voor anker in de baai van Marina Marin, waar Marianne op het nippertje een onbemande tocht van de dinghy vroegtijdig heeft beëindigd… Wat was er aan de hand? De lijn waarmee de dinghy aan de boot vastzit was losgeraakt, Marianne stond op dat moment poedelnaakt op het achterdek te douchen en ziet zo de dinghy afdrijven. ' M’n zwemvliezen, pak m’n zwemvliezen’, schreeuwde ik tegen Rob. De stroming is er zo hard, dat ik zonder die vliezen helemaal geen kans had de op drift geraakte bijboot zwemmend te kunnen inhalen. “Kom achter me aan’, schreeuwde ik ook nog naar Rob, die nog wel z’n zwembroek aan had. Ik zag me al poedelnaakt terugkomen varen, dat kan echt niet in zo’n deftige haven als Marin…. Ik moest toch aardig aanzetten om bij de boot te komen, maar ik had hem!  Operatie Dinghy Rescue geslaagd!
blog nart bbq
Voor de tweede keer maakte de Tournesol zich op voor de "Tournesol Beach BBQ", dit keer op het strandje van Pointe du Bout. Ook al was het assortiment "Viande" van beperkte omvang, Le Poulet, waar er een overvloed van is, smaakte perfect!

Na een overheerlijk dinertje, aangeboden door Nicolette, namen we net voor de Kerst afscheid van Nicolette en Folkert en maakten wij ons op voor Kerst aan boord van Le Tournesol.


Het is toch een vreemde ervaring, Kerstmis vieren bij 33 graden hitte. Le Coq au Vin smaakte er niet minder om, evenals de Kaasfondu met heuse Franse Emmentaler op tweede Kerstdag. En eindelijk mocht ik dat mooie pakje openmaken, wat al ruim een week onder de kerstboom lag ;-)
blog martinique kerstboom
We pakken het pontje naar Fort de France, lunchen aldaar in een heerlijk Frans bistrootje, huren een auto en verkennen de Noord-Westkust van Martinique.
En dan is het oudejaarsdag. Tot onze vreugde luidden de Fransen hier op Martinique ook al om 19:00 uur het nieuwe jaar in, en konden we meegenieten van een prachtige vuurwerkshow vanuit het piepkleine Pointe du Bout, waar we voor anker lagen. Een aantal boten om ons heen staken handflares (die gebruikt worden als noodseinen) aan en rookpotten kleurden de baai knalrood en groen, uitbundige Franse jonge feestvierders wensten ons luid een “Bonne Année!” vanuit hun langs scheurende dinghy’s. Wat een feest!

Blog MartiniqueDe komende week is de week van de voorbereiding op een volgend avontuur. Rob vaart Le Tournesol naar haar eindbestemming Curaçao en Marianne vliegt terug naar huis. Dus de koelkast wordt weer bevoorraad, de satelliettelefoon wordt geactiveerd, dagelijks wordt de weersverwachting bekeken en de nodige Corona maatregelen worden in acht genomen. In dit geval krijgt Rob dinsdag zijn Booster, in een piepkleine medische dokterspost in een nog kleiner dorpje Les Trois Ilets en Marianne laat woensdag een Corona Antigen-test doen, een van de vereisten van Air France.









Au revoir Martinque. Ce fut un plaisier d’ être ici sur cette belle île!


Geschreven door : Marianne de Jong

­