logo

Wat wordt het Oceanus?

blog naar huis 1De Tournesol maakt zich op voor de laatste etappe, van A Coruña naar Scheveningen en bedraagt rond de 800 mijl. De route loopt van de Golf van Biskaje via Brest naar Cherbourg, Le Havre, Boulogne, Nieuwpoort, Zeebrugge, Scheveningen.
De Tournesol is weer droog en schoon, de tanks zitten vol, de sinaasappels en appels dringen in het groente-netje voor het mooiste plekje in de zon, kortom, klaar voor vertrek. Janneke en Theo zijn naar huis.


blog naar huis 3Kayleigh is aan boord en viert feest, want ze is geslaagd voor haar MAVO diploma en haalt ook nog even en passant haar theorie-rij-examen-auto! Kanjer!

De afgelopen dagen werd er schoongemaakt en uitgerust maar was er ook tijd voor een uitje. Het plein voor de kathedraal van Santiago de Compostela stroomt weer vol met wandelaars, uitgeput en voldaan strijken ze neer en genieten ze van hun prestatie!
Het is niet helemaal onbekend terrein voor de Tournesol, hier in Noord-West Spanje. In september 2018 waren we ook hier, aan het begin van onze reis, toen onze shirtjes nog mooi wit waren, onze handen zonder eelt en Leslie gewoon een naam was. Welke avonturen zouden we gaan beleven? Voor een uitgebreide terugblik is het nog te vroeg, we moeten immers nog een paar honderd mijl varen. Maar even kort mag het toch wel, even memoriseren en vasthouden.

Het gevoel, dat je aan het begin van een enorm avontuur staat, de vrijheid, de spanning, de onzekerheid, het vertrouwen in jezelf en in elkaar. Onze eerste grote oversteek hadden we net achter de rug, een prachtige oversteek over de Golf van Biskaje. Ik weet nog dat ik het uit schreeuwde toen ik na twee en een halve dag op zee de kust van Noord Spanje zag : “Ik ben naar Spanje gezeild!”

En nu, een jaar later, is de Tournesol op weg naar huis en kijkt terug op een geweldig avontuur. We hebben de natuur vanaf het water kunnen aanschouwen, bewoners van andere werelddelen ontmoet en de kans gehad om ons zelf weer een stukje beter te leren begrijpen.

blog naar huis 2Na al dat gemijmer is het tijd voor de weerkaart, wat wordt het Oceanus, Zuid-West 5 bft?

Na een mooie duik, een warme douche en een heerlijk broodje hamburger gaan de trossen los en start de Tournesol aan de laatste etappe van deze prachtige reis.

Geschreven door : Marianne de Jong

Koos Karreman
Behouden vaart gewenst. Let vooral op in de drukke Noordzee ! Toevallig gisteren was er een aanvaring van een vis trawler met een platform in het P6-block. Alle apparatuur bij jullie nog o.k.? Rob, je ziet er nog fit uit. Weet je zeker dat je terug wilt naar Nederland ? Sterkte met de Laatste Loodjes.
lia
Veel plezier en fair winds, geniet,het is voorbij voor je het weet!
Gon
Weer een mooi verslag Marianne!
Hopelijk is Neptunus le Tournesol goed gezind om de laatste etappe nu eens zonder harde wind tegen te laten varen

Theo Bergers
Nog heel veel sterkte met de laatste loodjes, groet Theo

1000 Resterende tekens


­