logo

Janneke Ruijne

janneke kopieIk werd vorig jaar, nadat ik met Marianne als schipper van Le Tournesol, het IJsselmeer-weekend van de VVZ (Vereniging Vrouwen Zeilen) had meegevaren, door haar na afloop gepolst of ik interesse had om samen met haar en Rob het traject Azoren - Engeland mee te zeilen. Dat verzoek deed m'n hart sneller kloppen en t liefst had ik impulsief JA gezegd daar ik er al vaker over gefantaseerd had om ooit eens een oversteek te maken. Maar het is ook n grote stap en ik wilde eerst met m'n partner overleggen en natuurlijk ’t liefst horen dat het geen wild, onrealistisch idee was maar een fantastische volgende stap in mijn nog maar 5 jarige zeezeil-avontuur. Mijn partner reageerde gelukkig ook enthousiast waarna ik Marianne snel liet weten dat we graag nader kennis wilden maken met haar, Rob en Le Tournesol. Dat verliep allemaal heel prettig ons besluit stond vast: we gaan ervoor! Tjonge wat gaat dat toch snel. Ik zeilde eerst in open bootjes (valk, 16m2, windsurfplank) maar werd door een goede zeilvriend 5 jaar geleden uitgenodigd om zijn boot, n Etappe 28i, boven de Waddeneilanden langs te zeilen, naar t IJsselmeer. Dat leek me heel erg leuk maar t leek me ook best spannend. Voordat ik instemde, schreef ik me in voor n cursus bij de Zeezeilers van Marken. En vanaf dat moment was ik verkocht.
Ik vind het ontzettend leuk om op een wat grotere boot te zeilen, te navigeren, te manoeuvreren en onderweg te zijn. Wat een vrijheid! Ik heb nog geen eigen boot maar stap regelmatig aan boord van een zeilschip, of huur een boot. Ik probeer graag de mogelijkheden van een zeiljacht uit. Onlangs hebben we nog met een stel vrienden een Pogo 10.50 gehuurd in Bretagne en daarmee een fantastische zeiltocht gemaakt. Tot dusver heb ik 2 maal de CAM race (Collin Archer Memorial) gevaren en enkele keren aan de 24 uurs meegedaan. Daarnaast ook regelmatig met m'n partner een boot gehuurd om daarmee op de Waddenzee en het IJsselmeer te zeilen. Om het zeezeilen wat sneller in de vingers te krijgen volgde ik ook verschillende cursussen van CWO-trainingen, TKN (Theoretische Kustnavigatie), praktische meteorologie en offshore personal survival training. Ik ben nog steeds super enthousiast over zeezeilen en hoop de komende jaren nog veel bij te leren en veel zeezeilreizen te kunnen maken. Ik sta nu letterlijk aan de vooravond van de grote overtocht! Ik kijk ernaar uit en heb veel vertrouwen in onze ervaren schipper Rob, ons team en Le Tournesol! De weerkaarten hebben we nauwkeurig bestudeerd en tevens hebben we veel instructies ontvangen over de routines en procedures aan boord. Morgenvroeg is het zover, dan maken we de landvasten los en vertrekken we voor een 10 daagse? overtocht. Sportieve zeilgroet Janneke Ruijne

Geschreven door : Marianne de Jong

1000 Resterende tekens


­