logo

Birthday girl

Blog Maarten 1En dan is het 24 maart, Le Tournesol ligt, netjes afgespoeld met zoet water, in de haven van Simson Bay, Sint Maarten en wij zijn op weg met de dinghy naar het vliegveld. We ‘parkeren’ onze bijboot langs een provisorisch in elkaar gezet steigertje. Waar de Nederlandse kant van de Simson Bay helemaal netjes is opgeruimd, zien we hier aan de Franse kant veel jachten in het riet liggen, half op de kop, zwaar beschadigd. De gevolgen van de orkaan Irma (2017) slaan in als een bom. We minderen vaart en realiseren ons welke kracht hier heeft geraasd. Werkelijk alles is stuk, steigers, huisjes langs de oever, stellages op de kade.. Je wordt er even stil van. Laag overvliegende Boeings halen ons weer bij de les.
En dan komt daar de mooie blauwe KLM jet, remt uit alle macht en ik zeg hardop: 'ze zitten er allemaal in'.  ‘En nou niet weer janken meid’. En ja hoor, een kleine volksverhuizing komt eraan. Ik krijg Lucas in m’n armen en heb even geen woorden voor dit moment.

De afgelopen twee weken bezochten we Guadeloupe, Antigua, maakten we een kleine ankerstop voor St. Kitts en bezochten we het gehavende Saint Eustachius.


Op Guadeloupe bezochten we het Fort Napoleon. Prachtige eenvoudige maquettes laten je zien welke zeeslagen hier hebben plaatsgevonden in de Caribische zee. De strijd om de eilanden, tussen Engelse, Franse en Nederlandse was heftig aan de plaatjes te zien. Honderden grote Batavia boten bestreden elkaar met kanonnen op het water.
Heel bijzonder om dan even later in je eentje te zeilen met een zeilbootje, in alle rust en vrede. 
Op een flinke constante Oostenwind doet de Tournesol het goed. De stroming helpt ons ook nog steeds 2 knopen vooruit. 

Blog maarten 3Antigua is op en top Engels. En prachtige stranden. Ook hier de resten van orkaan Irma goed te zien. Alle strand villa’s zijn stuk en verlaten.
Hoopvol koersen we aan op Saint Eustachius, alwaar we denken ons in de moederstaal te kunnen uitdrukken, met de euro te kunnen betalen en kunnen internetten via onze NL bundel. Geen van drieën waar. Ook hier veel schade, maar men lijkt er gelaten onder te zijn, en zitten ogenschijnlijk rustig en ontspannen voor hun huisje, opgebouwd uit resthout en canvas lappen.

Sint Maarten is verder met de wederopbouw. Overal wordt gewerkt en de supermarkten zijn goed bevoorraad. De jachten die hier liggen, aan een speciale Super Yacht Steiger, zijn exorbitant groot en uitbundig. In bij de boot kleurende kleding poetsen tientallen jongeren continue de buitenkant en interieur van de boot. In witte kledij geklede chique dames nippen aan een glaasje champagne, aangeleverd door een kelner. Rob, ik ga zo ook even zitten in de kuip met m'n witte jurkje aan en dan wil ik ook zo’n glaasje en jij dan met een servetje over je arm…… haha ik denk niet dat ik hem zover krijg…. En weet je, deze jachten hebben een bijboot(je), geheel in kleur en uitvoering lijkend op het grote jacht, alleen deze takelen ze in zijn geheel IN de boot, en onze bijboot slingert maar een beetje aan de achterplecht..

Blog maarten 2Vrijdag 29 maart is het feest. Slingers, kaarten, cadeau’s, taart en een lied. Hoe jarig kan je zijn, op Sint Maarten, met je kinderen en Lucas? Ze hebben een heel mooi huis gehuurd, met zwembad, uitkijkend op de Oyster Bay, waar wij zelfs een eigen kamer kunnen gebruiken, met airco, douche en dubbelsize bed. Nu moet ik op gaan passen met wat ik zeg, en heus, de Tournesol is heeeel mooi en de nieuwe matrassen zijn ook heeeel fijn, maar een echte kamer van steen, een bed met spierwitte lakens en een douche en toilet, met een echte doortrekker….. even lekker hoor.

We genieten van elkaar, van de mooie Lucas die het zo goed doet, ondanks de hitte, en organiseren een ontbijt op het strand, ’s ochtends in alle vroegte. De enige tijd dat het nog enigszins aangenaam is op het strand.

Langzamerhand gaan we ons voorbereiden op de komende periode. Via Anguilla naar de British Virgin Island (BVI). We gaan de voorraden aanvullen, maken een vaarplan en denken nog even niet aan de terugreis, die wel dichterbij sluipt…

Geschreven door : Marianne de Jong

Monique Beljaars
Een bijzondere verjaardag zo Marianne! Alsnog proficiat. Tja hier heersen heel andere temperaturen. Maar toch ook aangenaam. Gisteren, zondag dus weer de eerste keer gezeild dit jaar. In Yerseke, helaas wel erg weinig wind. Maar weer op het water zijn was toch genieten. Het zeilseizoen is weer aangebroken, heerlijk!
Hartelijke groeten.

Marja Schouten
Lieve Marianne en Rob,

Marianne, proficiat met je zeer speciale verjaardag dit jaar met je kinderen en kleinkind! Nog heel veel mooie dagen op zee en natuurlijk op jullie terugreis. Liefs van Marja en Ruud.

Marianne
Lieve allemaal, dank jullie wel voor de leuke reacties! Al die verhalen en eigen ervaringen, bijzonder om te lezen. Vandaag ook nog eens mn duikbrevet gehaald, Padi open water. Dat was weer eens ouderwets zweten achter de multiple choise vragen, de theorie ging nog wel, maar oei, de duiktabel, met al die moeilijke berekeningen, van Pressure Group, Residual Nitrogen Time tot Actual body Time... En dan berekenen hoeveel tijd je moet wachten tussen duik 3 en 4... en de tip was: rustig alles lezen, twee laatste woorden gaat nog wel, maar de eerste..... haha. Het is gelukt.
Theo Bergerd
Wat een mooi avontuur beleven jullie. Een mooie onderbreking met de kinderen, heel leuk. Behouden vaart met het volgende traject. Groet Theo
Karin Truffino
Proficiat Marianne namens ons??. Ziet er allemaal gezellig uit, inclusief Champagne ????. Fijne tijd nog samen. Groetjes Waldo en Karin
Fransje Smit
Van harte, lieve Marianne!
Fransje Smit

Gon
Wat een fijne verjaardag zo te vieren met de kids en kleinkind, alsnog gefeliciteerd van Freek en mij, goede vaart verder!
Diny & Henk
Allereerst nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag.

En dan heel leuk om al jullie belevenissen te lezen.

Reiny Kool
Gefeliciteerd met je verjaardag en veel plezier met de kinderen en Lucas!
Groeten van de buurtjes Reiny en Frits

Wim Dijksterhuis
Marianne ook van harte. Wat leuk om zo je verjaardag met dierbaren in de Carib te vieren. Heb genoten van dit verhaal wat ons zo bekend voorkomt. Kwamen in maart 1998 ook aan in de Simpson Bay lagoon. Overal staken de masten van gezonken jachten boven her water uit tgv de orkaan Lewis die daar in 1995 huisgehouden had. Leuke plek pm te ankeren maar in juni wegwezen. Wij zijn toen de eilandboog naar het zuiden afgezakt tot Grenada. Daarna voor de wind via de prachtige Venuzuela eilanden naar Bonaire en Curacao waar we de boot 3 jaar hebben achtergelaten. Daarna in 2001 via St Maarten. Bermuda, Horta teug naar Hellevoetsluis. Krijg heimwee als ik er aan denk. Voordpoedige voortzetting van de tocht. Blijf graag op de hoogte. Met zeilersgroet. Wim

1000 Resterende tekens


­