logo

Diesel, wind, water en brood

We wensen jullie fijne kerstdagen en een heel fijn 2019!

Blog kerstNa een lange pauze is de Tournesol en haar bemanning meer dan klaar voor het volgende avontuur: de oversteek van Tenerife naar Isla de Sal, Kaapverdië! De tanks zijn gevuld, water, diesel en benzine, ook alle reserve jerrycans. Meer dan 400 liter diesel moet ons door eventuele windstiltes heen helpen. We zijn net een varende supermarkt: we kunnen brood bakken, salades maken met verse basilicum, groentes koken in alle mogelijke variaties en koeken, repen en cup-a-soup helpen ons door de nachten. En als de verse producten hetzij op dan wel verpietert zijn door de zoute lucht
gaan we over op de in folie verpakte kant en klare maaltijden.
blog kerst jerrycansNaast diesel hebben we ook enkele jerrycans met water, want hoewel de watermaker met vlag en wimpel door de test is gekomen, hebben we voor alles een plan B, dus ook reserve cans met drinkwater.
Omdat we straks buiten de EU zijn en dus geen 4G EU netwerk meer kunnen benutten en dus helemaal afhankelijk zullen zijn van de WIFI hebben we een mooi technisch hoogstandje aangebracht op de boot. Naast de Radar prijkt een Glomex Webboat 4G/WIFI + antenne. Deze antenne versterkt het beschikbare lokale WIFI signaal zodat ik in ieder geval iedere dag kan chatten met m’n kleinzoon ….. ;-) Het was even klussen maar de technische achtergrond van Rob kwam goed van pas. En hij kon natuurlijk weer rekenen op de niet aflatende assistentie van de first mate... Het apparaat moet natuurlijk stormvast staan, stroom hebben (12 V) en aan te sturen zijn (via de welbekende APP).

blog kerstEn dan is daar het praatje wind. Al dagen bestuderen we de weermodellen. Wat we nodig hebben: Noord, NO (koers is ZW), liefst zo’n 15-20 knopen (4-5 bft). Wat voorspellen de weergoden voor maandag 24 december, onze geplande vertrekdatum: Zuid 27-30 knopen, richting en kracht niet goed, snik.
Het vertrek zal nu zijn dinsdag 25 december, 1e kerstdag. Zondag de 23e halen we Kayleigh op van de luchthaven, rijden we door naar Customs Immigration in Santa Cruz, al waar we een soort uitreisvisum halen. Dit is een vereiste als je via de zee aankomt in een land buiten de EU.
De tocht zal ongeveer 6 dagen duren. We zullen proberen via onze Iridium verbinding af en toe een blog te plaatsen over onze belevenissen.
Op Kaapverdië zal een crew-wissel plaatsvinden, Kayleigh naar huis en Gon aan boord, slaan we verse groente en fruit in en vertrekken we rond 10 januari richting Barbados!

Geschreven door : Marianne de Jong

Willy en Bernardo
Allereerst ontzettend gefeliciteerd met je 1e kleinkind, Marianne! Wat fijn dat je hem hier in je armen kon sluiten vóór jullie oversteek naar Kaap Verdië. Leuk dat hij net zo heet als ons jongste kleinkind.
Zo te lezen hebben jullie een heel speciale Kerst gehad, zo op zee.
We hopen dat jullie dit alsnog lezen als jullie weer 'bereik' hebben en we wensen jullie een heel gezond en gelukkig 2019 toe. Avontuurlijk... dat hoef ik er niet aan toe te voegen, want dat zal het ongetwijfeld worden!

Janneke Ruijne
Beste Marianne en Rob,
Ik wens jullie een heel goede overtocht. Wel een heel bijzondere kerstviering dit jaar voor jullie. We volgen jullie tocht goed en lezen met veel plezier de prachtige reisverslagen. We hopen door jullie ervaringen te lezen ons voor te bereiden op een deel van de terugtocht en wat ons dan zoal te wachten staat.
Lieve groet, Janneke en Theo.

Hans
Voor jullie allen hele fijne feestdagen en een hele voorspoedige maar ook mooie reis naar Kaapverdië. Behouden vaart.

Groetjes van Hans

Henk en Diny Remans
Vanuit Dordrecht (de Prinsemarij) wensen we jullie ook fijne en goede Kerstdagen.
Verder een behouden reis naar Kaapverdie

monique beljaars
Dag Marianne & Rob, Het is hier(Rijen) nu 31 december en grijs saai weer. Als jullie gearriveerd zijn in Kaap Verdi kun je pas weer de reacties lezen. Maar ook een digitale brievenbus openen is een klein feestje nietwaar?En 2019 gaat sowieso geweldig in met Lucas als pracht kleinzoon erbij!
Ik geniet van mijn kerstvakantie, heb een paar dagen gelogeerd bij n vriendin in Amsterdam, alwaar we heel veel gelopen hebben. Na een bezoek van een kennis in Amstelveen en het Cobra Museum terug gekuierd naar Amsterdam. Heerlijk vind ik dat! Zal toch wel iets van 20 km geweest zijn. Ergens nog even wat drinken en genieten van de architectuur, natuur en mensen die je onderweg tegenkomt. En ook nog gezeild! In de Biesbosch in een BM/16 kwadraat. Zondagochtend 23 december, Buienrader liet ons in de steek.Het zou tot ongeveer 12 uur droog zijn. Bij vertrek om half elf miezerde het al, maar Johan had warme chocolademelk beloofd bij terugkomst! Er lagen nog bootjes in het water omdat er een grote nieuwe

Marianne en Rob
Lieve lieve allemaal, dank voor jullie bemoedigende woorden! Je moet weten dat dit echt zo ontzettend leuk is om berichten te ontvangen. Het is natuurlijk een pracht reis, maar we missen jullie allemaal. Het dagelijkse praatje bij de postbus, waar ik natuurlijk nooit tijd voor heb haha (m'n lieve buren van de Prinsemarij), m'n lieve (voormalige) collega's, waar ik nog steeds contact mee heb, zeilvrienden die (terecht) een beetje jaloers zijn ;-), Andre, die zo ontzettend goed voor m'n lieve poesjes zorgt (knuffeltje terug voor Roos en Madelief), sportviendinnen , die al die moeilijke Pilatus oefeningen nu zonder mij moeten doen, en natuurlijk de niet aflatende support van m'n zusje Nicolette, die samen met m'n schoonzusje en broer de zorg voor m'n hoog bejaarde ouders op zich heeft. Zelfs buren van..... lezen mee.
En natuurlijk al die andere meelezers, bedankt voor de belangstelling!
Dikke knuffel van Rob en Marianne

Marja schouten moesman.
Lieve mensen,

Voor jullie allemaal een gezond en gelukkig 2019 en uiteraard behouden vaart! ik hoop dat de wind minder wordt en uit de goede richting. liefs van Marja en Ruud.

Willem
Ik wens jullie heel fijne feestdagen en een goede start van het nieuwe jaar aan deze zijde van de oceaan. Een Kaapverdische jaarwisseling, weer eens wat anders ;-) Behouden vaart.
Marlies Kuyper
Beste zeebonken,
Goede vaart en fijne Kerstdagen.
Ik geniet van de verhalen. Het leest als een boek.

Liefs, de buur van Loes en Shan.

Waldo en Karin
Ahoy Rob en Marianne,
Jullie zijn heel een heel eind op weg zie ik, goede oversteek naar de Kaapverdië !
En fijne feestdagen en gezond 2019 ! Ook natuurlijk voor Kayleigh.
En proficiat met de geboorte van Lucas.
Met veel plezier lezen wij jullie verhalen, wel een beetje jaloers hoor.
Heel veel zeilers groetjes van Waldo en Karin.

Gon
De boot en jullie zijn klaar voor de oversteek naar Sal, de wind nu nog niet goed gezind, hopelijk dinsdag wel, behouden vaart!
Nicolette
Jullie ook geweldige varende kerstdagen!
Het verhaal imponeert enorm. Wat een perfecte voorbereiding. Ook voor kayleigh een bijzondere kerstvakantie. Nou.. vooruit met de (Tourne)- Geit dan maar. Succes en we houden contact. Liefs, Nicolette

André
Ik wens jullie vanuit Dordrecht oprecht hele fijne feestdagen en een mooie en veilige vaart naar Kaap Verdië.
Aan jullie voorbereiding zal het niet liggen.
Pootje van Roosje en Madelief.

Carla
Fijne feestdagen en een goede vaart voor de oversteek naar caribiën⛵

1000 Resterende tekens


­