logo

Curacao

blog curacao 3Na ruim anderhalf jaar heeft Le Tournesol haar einddoel bereikt. Eind Januari voer Rob single handed de haven van Willemstad in. De klus is geklaard! De tocht van Martinique naar Willemstad was behoorlijk pittig, harde wind, hoge golven (en als Rob dat zelf zegt geloof dan maar dat het een woest zee was). Wij landrotten kunnen ons niet voorstellen hoe dat is, single handed door die gitzwarte, eenzame nacht, zonder praatje, gewoon in je uppie. Alhoewel, Rob had toch een maatje
Lees meer ...

Tropisch Martinique

blog mart 3De dinghy wiebelt rustig aan de steiger van
Anse de L’Ane, terwijl wij genieten van onze café crème in het strandtentje met uitzicht op een woelige zee. De dagelijkse boodschapjes zijn weer gedaan, er lag zowaar een heel stuk broccoli en een paar wortels in het groentevak. Dat wordt vandaag stampot peen met ui, met wat worstjes, echt een tropische maaltijd!
Lees meer ...

Opstomen naar Martinique

bijbootjeAls Le Tournesol een poes zou zijn, zou ze spinnen van genot. Want alles wat een poes doet spinnen: lekker warm bij 't vrouwtje op schoot, of nog liever op haar laptop liggen, zoals nu het geval, of al miauwend onderaan het fornuis staan wachten op een portie verse vis, of oneindig achter een balletje aanrennen.. is binnen handbereik. De Tournesol ‘spint’ omdat het al zoveel dagen achter elkaar zo heerlijk stevig waait (18-22 knopen met vlagen tot 28 knopen), de bemanning gelukkig dat stormfokje weer heeft omgewisseld voor de mooie grote Genua (die weliswaar een beetje is gereefd, het moet tenslotte niet te gek worden), de metershoge golven ook koers hebben gezet naar Martinique, evenals de stroming. Dan kan Le Tournesol laten zien wat ze in huis heeft. 
Lees meer ...

Herinneringen aan Afrika

Schermafbeelding 2021 11 24 om 18.16.20UB40 schalt vanuit de buiten speakers van de Tournesol over de steiger van Bomba Marina te Mindelo. Mijn zwager Folkert staat klaar voor het aanpakken van de lijnen. Dit is altijd een mooi moment, als er iemand je op staat te wachten. 

Dat doet me even denken aan de Deense bemanning van de Zeester die in de vroege stormachtige ochtend van 13 oktober 2018 op de steiger van Marina Quinte do Lorda, Madeira, klaarstonden om ons te helpen met aanleggen. De wind met kracht 9 gierde om de mast, de regen kwam met bakken naar beneden en striemde in onze gezichten. Na een stormachtig etmaal, met minstens 24 uur zonder slaap zagen we het allemaal niet meer zo scherp. We moesten die ochtend voor 12:00 uur aankomen op Madeira, dat was het moment dat Orkaan Leslie aan land zou komen of in ieder geval het eiland zou schampen. Die laatste nacht, 36 knopen tegenwind, paar knopen stroom tegen en golven zo hoog als een huis, massief water over de boot.. Het was een ware wedstrijd wie is het eerst aan land zou komen, de orkaan of wij….  Als je meer wilt weten hoe het afliep, blader dan nog eens terug naar het blog van die reis.
Lees meer ...

Vrij baan op de Oceaan

blog oversteek KV robRob is net over de helft. Het gaat goed aan boord. We kijken iedere dag om 12:00 uur stipt uit naar ons satelliet telefoongesprek, wat zeer gedisciplineerd gevoerd moeten worden. Lekker door elkaar heen gaan zitten kwebbelen is er niet bij. En het idee dat je in de telefoon moet gaan zitten schreeuwen, ingegeven door de geografische plek waar de ontvangende partij zich bevindt, is totaal niet nodig. Gewoon rustig en normaal spreken, anders gaan daar alarmen af op de Tournesol.
Je probeert dus korte duidelijke zinnetjes te formuleren, en ondertussen gaat je hart tekeer als een gek. Dan zou ik het wel uit willen schreeuwen “WAAROM MOET DAT NOU’?,
Lees meer ...

Raise the Single Handed Flag

blog start oversteek 1De Witte vlag met rode stip wappert stoer in het want, de zogenaamde Single Handed Flag.  Het zal wel even duren voordat iemand de vlag waarneemt. Het kan een vrolijk Kaapverdiaans kereltje zijn, die al wachtend bij de visafslag van Mindelo met een passsend muntje in zijn hand, geduldig op z’n dagelijkse verse vis staat te wachten en onderwijl in de verte staart, over de eindeloze Oceaan.
De voorbereidingen voor een grote oversteek waren dit keer extra bijzonder onder meer vanwege de immer voortdurende Corona Pandemie. Wat zijn de inreisbeperkingen? Als er 48 uur vooraf PCR getest moet worden, hoe doe je dat als je minstens 8 dagen op zee zit? Mag je de haven in?
Naast deze Corona perikelen werd de boot zoals gewoonlijk overladen met etenswaren, diesel, water en werden er voorbereidingen getroffen voor een nacht-navigatie-controle-post...
Lees meer ...

Parfum en lippenstift op Le Tournesol

Blog VVZ 1Je zou zeggen, wat is daar aan de hand op de Tournesol? Parfum en lippenstift?
Maar ook een dansje in de Marina, een BBQ op het strand, culinaire gerechten en bovenal gezeild, met wind stroom uit alle richtingen.  Wel nu, in Augustus, September  en Oktober organiseerden we een drietal vakantie-weken voor leden van de VVZ (Vereniging Vrouwen Zeilen).  In afwachting van de oversteek naar Kaapverdië leek het ons een leuk idee om VVZ leden de kans te bieden te zeilen rond Lanzarote, het meest Oostelijke eiland van de Canarische Eilanden.  Benieuwd naar de belevenissen van de dames aan boord van de Tournesol? Lees snel verder..
Lees meer ...

Ster, wat ben je mooi !

blog ster wat ben je mooi 3In de Marina van Lanzarote draaien twee wasmachines op volle toeren,  de stevige Noordelijke wind laat een 6-tal landvasten knarsen en kraken,  en houden Le Tournesol netjes op z’n plek. Maar natuurlijk wil ons Tournesolletje er vandoor, ‘wat is dat nou’, zal ze denken, 'zo’n mooie wind, en leggen ze mij aan banden'. ‘Op naar Kaapverdië’, zal ze denken. ' Even geduld dame, schipper en first mate houden even rust. En trouwens, wees maar niet ongeduldig, want er is bezoek op komst, dames bezoek wel te verstaan.
Lees meer ...

Slingeren op the Atlantic

Blog Oversteek Het is 02:30 uur in de nacht van zaterdag op zondag. Ik heb Rob afgelost, en voordat hij gaat slapen maakt ie nog een kopje kamille thee voor me, met een beschuitje met boter en suiker. Wees eerlijk, als ik nu nog geen recht heb op een beschuit met boter en suiker, dan weet ik t ook niet meer. 

Want het zijn natuurlijk prachtige verhalen, hier vanuit The Atlantic Ocean, maar er is ook een andere kant.
Lees meer ...

Crew Tournesol weer compleet

voor anker alvorMet een portie gezonde spanning meld ik me bij de incheckbalie op Rotterdam Airport. Alhoewel ik op alle mogelijke manieren kan laten zien dat ik Corona-vrij ben, het verkrijgen van die felbegeerde instapkaart is deze keer extra spannend. De medepassagiers in de rij van de Transavia desk, vaccinatieboekje in de aanslag, zijn allen druk met het organiseren van hun papieren, met het dubbelchecken van hun internationale QR code..

Mijn tweede tochtje aan boord van Le Tournesol vangt aan, Le Tournesol, met onderbreking van ruim een half jaar, nog steeds ‘onderweg’ naar de ABC eilanden. Wees eerlijk, zonder plan kom je nergens ;-)
Lees meer ...

Ankeren in het gras

rob airportIk zwaai nog 1 keer naar m’n lief, draai me om en loop naar de security check op The Hague Airport. De extra Corona maatregelen zorgen nog voor een heel gedoe bij de incheck balie, maar uiteindelijk heb ik alle barcodes, healthcheck formulieren en stempels verzameld en laat de strenge ground-steward me doorlopen. Ik kijk uit naar de boot en het mooie weer, na bijna 6 maanden in Nederland te zijn geweest, met veel kou, regen en wind. Maar wel gezellig bij Marianne.. ;-)  Het zal wel even wennen zijn alleen op de boot.
Lees meer ...

Zeilvakantie op Le Tournesol

Op zeilvakantie aan boord van zeiljacht Le Tournesol in Lanzarote

la graciosa lanzarote ferry tickets info
In Augustus, September en Oktober 2021 ligt de boot bij de Canarische Eilanden (Lanzarote) en biedt de schipper zeilers en zeilsters de mogelijkheid om een week op te stappen.
Hoe ziet deze week er ongeveer uit?
Op zaterdag vlieg je naar Lanzarote en je gaat die dag aan boord. Zondag gebruiken we voor een nadere kennismaking met de boot  en de schipper en kun je op eigen gelegenheid het eiland verkennen. Ook wordt er die dag boodschappen gedaan. Van maandag tot en met vrijdag wordt er gezeild, bijvoorbeed naar het wonderschone eiland Isla Graciosa. Indien het weer het toestaat wordt er voor de overnachting veelal een ankerplaats opgezocht. Als we voor anker liggen is er de mogelijkheid om per dinghy naar de wal te varen voor een wandeling of een boodschap. Op vrijdag varen we terug naar Lanzarote en op zaterdag vlieg je teug naar Nederland.
Wanneer?
Lees meer ...

Starting up Le Tournesol

Op 1 september 2020 vertrok Le Tournesol, met aan boord schipper Rob Happé, richting het zuiden, met als doel : de ABC eilanden. Het was natuurlijk allemaal onzeker hoe de reis zou verlopen gezien de pandemie, die ons al maanden bezig hield. Er gloorde iets van hoop aan de horizon, de eerste golf was voorbij, een aantal landen om ons heen kleurden geel op de Corona-landenkaart, er waren voorzichtige geluiden dat havens her en der bereikbaar waren.
De single handed trip naar Cherbourgh was een barre tocht met harde tegenwind, regen, hoge golven, en koud.
Lees meer ...

Beschuit met Aardbeien

blog thuis 02Het oer Hollandse geluid van meeuwen schrikt mij op uit mijn overpeinzingen. De brutaalste van de meeuwenfamilie landt op de buitenboord motor, die achter aan de boot hangt, in de hoop een stukje vers Schevenings brood te bemachtigen. Al snel komt meeuw Piet erachter dat het brood a) veel te zout is b) een rare kleur heeft en c) echt niet meer te eten is. Helaas kereltje, Le Tournesol komt van zee, en alles aan boord is zout, zelfs het brood…
Lees meer ...

Wat wordt het Oceanus?

blog naar huis 1De Tournesol maakt zich op voor de laatste etappe, van A Coruña naar Scheveningen en bedraagt rond de 800 mijl. De route loopt van de Golf van Biskaje via Brest naar Cherbourg, Le Havre, Boulogne, Nieuwpoort, Zeebrugge, Scheveningen.
De Tournesol is weer droog en schoon, de tanks zitten vol, de sinaasappels en appels dringen in het groente-netje voor het mooiste plekje in de zon, kortom, klaar voor vertrek. Janneke en Theo zijn naar huis.
Lees meer ...

Alweer zwaar weer , op weg naar UK!

blog oversteek UKDe Tournesol is op weg van de Azoren naar de UK. De eerste week werkten golven en wind mee, en maakte de Tournesol meters op weg naar Falmouth, Zuid-Engeland. Sinds gisteren is de wind gedraaid naar Noord-Oost, en je hebt niet heel veel kennis nodig van Topografie om te begrijpen wat dit betekent, TEGENWIND. Ik zal vanuit een luxe, droge, stille tuin proberen te schetsen hoe het er nu aan toe gaat op de Tournesol. Allereerst wat nautische informatie, toegelicht voor de niet-zeilende lezers:
De rechtstreekse koers om in Falmouth te komen zou zijn: 54 graden (NO op het kompas). De wind waait sinds afgelopen nacht stevig uit NO (Noord Oost) met een kracht van 20-25 knopen (6-7 Beaufort). Je kunt niet tegen de wind in zeilen
Lees meer ...

Op naar Engeland!

Blog vertrek 2Le Tournesol bereidt zich voor op de laatste grote etappe: van Horta, Azoren naar Falmouth, UK, 1250 mijl. Of mogelijk naar Frankrijk, als de wind te Noordelijk blijft waaien. Maar nu ziet alles er prima uit en donderdag 27 juni vertrekt de Tournesol. Verwachtte reistijd, 8-10 dagen. Janneke en Theo, de nieuwe crewleden, zijn ingewerkt, en mochten meteen de captain de mast in hijsen. Even checken of alles nog goed vast zit, er geen slijtageplekken zijn, en tja, waar kijk je verder nog naar als je 18 meter boven het dek hangt, en in een piepklein stoeltje je balans probeert te houden. Voor Rob een fluitje van een cent. Alles is voor elkaar.
Toch dwarrelt er een kleine schaduw
Lees meer ...

Theo Grolman

theo kopieVan jongs af aan heb ik met regelmaat gezeild op de Friese meren. Toen ik Janneke leerde kennen en bleek dat zij die interesse ook had, hebben we dat samen voortgezet. 15 jaar geleden, toen onze twee kinderen nog klein waren hebben we een valk gekocht die nog steeds aan het Sneekermeer ligt. Janneke heeft me over de streep getrokken om de zeil horizon te verbreden. Via zeilcursussen bij de zeezeilers en tripjes op gehuurde boten op de wadden hebben we vorig jaar een prachtige zeiltocht langs de Zweedse westkust gemaakt. Toen Janneke de uitnodiging kreeg om met Rob en Marianne een etappe mee te varen, en vroeg of ik meeging, moest ik daar wel even over nadenken. Maar het aanbod was te mooi om af te slaan. Een paar weken vakantie opgenomen van mijn automatiseringsbaan, en morgen varen we de haven van Horta uit op weg naar Engeland. Spannend, maar vol vertrouwen gaan we deze uitdaging aan.

Janneke Ruijne

janneke kopieIk werd vorig jaar, nadat ik met Marianne als schipper van Le Tournesol, het IJsselmeer-weekend van de VVZ (Vereniging Vrouwen Zeilen) had meegevaren, door haar na afloop gepolst of ik interesse had om samen met haar en Rob het traject Azoren - Engeland mee te zeilen. Dat verzoek deed m'n hart sneller kloppen en t liefst had ik impulsief JA gezegd daar ik er al vaker over gefantaseerd had om ooit eens een oversteek te maken. Maar het is ook n grote stap en ik wilde eerst met m'n partner overleggen en natuurlijk ’t liefst horen dat het geen wild, onrealistisch idee was maar een fantastische volgende stap in mijn nog maar 5 jarige zeezeil-avontuur. Mijn partner reageerde gelukkig ook enthousiast waarna ik Marianne snel liet weten dat we graag nader kennis wilden maken met haar, Rob en Le Tournesol. Dat verliep allemaal heel prettig ons besluit stond vast: we gaan ervoor! Tjonge wat gaat dat toch snel. Ik zeilde eerst in open bootjes (valk, 16m2, windsurfplank) maar werd door een goede zeilvriend 5 jaar geleden uitgenodigd om zijn boot, n Etappe 28i, boven de Waddeneilanden langs te zeilen, naar t IJsselmeer. Dat leek me heel erg leuk maar t leek me ook best spannend. Voordat ik instemde, schreef ik me in voor n cursus bij de Zeezeilers van Marken. En vanaf dat moment was ik verkocht.
Ik vind het ontzettend leuk om op een wat grotere boot te zeilen, te navigeren, te manoeuvreren en onderweg te zijn. Wat een vrijheid! Ik heb nog geen eigen boot maar stap regelmatig aan boord van een zeilschip, of huur een boot. Ik probeer graag de mogelijkheden van een zeiljacht uit. Onlangs hebben we nog met een stel vrienden een Pogo 10.50 gehuurd in Bretagne en daarmee een fantastische zeiltocht gemaakt. Tot dusver heb ik 2 maal de CAM race (Collin Archer Memorial) gevaren en enkele keren aan de 24 uurs meegedaan. Daarnaast ook regelmatig met m'n partner een boot gehuurd om daarmee op de Waddenzee en het IJsselmeer te zeilen. Om het zeezeilen wat sneller in de vingers te krijgen volgde ik ook verschillende cursussen van CWO-trainingen, TKN (Theoretische Kustnavigatie), praktische meteorologie en offshore personal survival training. Ik ben nog steeds super enthousiast over zeezeilen en hoop de komende jaren nog veel bij te leren en veel zeezeilreizen te kunnen maken. Ik sta nu letterlijk aan de vooravond van de grote overtocht! Ik kijk ernaar uit en heb veel vertrouwen in onze ervaren schipper Rob, ons team en Le Tournesol! De weerkaarten hebben we nauwkeurig bestudeerd en tevens hebben we veel instructies ontvangen over de routines en procedures aan boord. Morgenvroeg is het zover, dan maken we de landvasten los en vertrekken we voor een 10 daagse? overtocht. Sportieve zeilgroet Janneke Ruijne

Kinderen in vrede voor kinderen in oorlog

blog warchild 01De zusjes Linde (8) en Yara (10) en vriendin Madelief (10), zeilsters van het eerste uur tonen trots hun opbrengsten voor War child. Ze verkochten zelfgemaakte armbandjes aan de zeilers hier in de haven van Horta, Azoren. En alsof dat nog niet genoeg was hebben ze ook hun eigen spaarpotjes geplunderd en gedoneerd aan onze actie.
“Wij kunnen in vrede lekker zeilen, en zijn met onze Papa en Mama helemaal van Nederland naar Amerika en de Azoren gevaren, en nu gaan we weer terug naar huis en straks weer naar school. Maar er zijn veel kinderen op de wereld die in oorlog leven. We willen graag dat War child goed voor deze kinderen zorgen", aldus de stoere zeilsters.
Het zijn drie kanjers, deze meiden, een van de jongste oceaanzeilsters van Nederland, en hebben zich ingezet voor het goede doel! Wie volgt hun voorbeeld?

Lees meer ...

De Portugese vlag!

blog finalWezenloos kijk ik voor me uit, het tasje met paspoorten en bootpapieren ligt roerloos op m’n schoot. We hebben onze zeilbroek en laarzen nog aan, resten van zwaar weer bij het aanvaren op Faial. Het is een komen en gaan van oceaanzeilers bij de douane en immigratie. Het inklaren verloopt vlot; naam van de boot , lengte van de boot, naam van de captain en crew, etc. etc. de gebruikelijke vragen, vragen die we al tig keer hebben beantwoord, maar toch is het nu anders, want we zijn de oceaan overgestoken, 2200 zeemijlen. En dat doet even wat met je. Het tekort aan slaap en sinaasappels maakt me een beetje duf en duizelig. De grond onder me gaat op en neer,
Lees meer ...

Still Got the Blues

dolfinsWe schrijven dag 15 op zee. Het is prachtig weer, de zon staat op het punt achter de horizon te zakken, als een grote ronde bal. De navigatielichten zijn weer aan, niet dat er ook maar iemand ons waarneemt, maar het staat leuk. Capt and crew liggen te slapen, ik houd de wacht. De zee is redelijk kalm, we hebben wind, golven en stroom mee. Le Tournesol danst op het ritme van Gary Moore’s “Still got the Blues”. De golven tillen de boot aan stuurboordskant op, dan bakboord erbij en hupsakee, we surfen van de golf af. Als een Weense wals glijden we over het water. Ik dein mee mee van links naar rechts alsof ik word gewiegd,
Lees meer ...

Nog 650 mijlen te gaan!

blog oversteek 7De Atlantic is weer wat gekalmeerd na hevige regenbuien, gepaard gaande met een flinke puist wind en bliksem, die vooral in de donkere nacht de hele boel verlicht, alsof iemand daar boven het licht heeft aangedaan. Alle communicatie apparatuur werd snel in de oven gelegd om schade te voorkomen. Ook de navigatieapparatuur werd preventief uitgeschakeld, de stuurautomaat kon aanblijven en hield goed koers. De boot is helemaal schoongespoeld, en wij ook ..... Spectaculair was het wel, aanhoudende regenbuien met bakken uit de hemel komen, en keihard kapot slaan op 't water.
Lees meer ...

Dag zes op zee

blog oversteek droneHet is 21:30 uur, de maan laat nog even op zich wachten, dus het is pikdonker, Rob en Lia liggen in bed. Om 02:00 uur wek ik Lia voor de shift van 02:00-05:00 uur. Het is dus weer een nacht waarin ik de zeilen niet kan zien, en af en toe even met de zaklamp schijn om te checken of alles nog goed staat. Het was een hele warme dag, boven 34 graden, met weinig wind en dat betekent: zeilen wisselen. De genua en het grootzeil draaien we in, en de nieuwe prachtige Spinaker gaat als eerste omhoog. De meeste zeilers laten het hierbij, maar niet onze capt....
Lees meer ...

Dag drie op zee

Blog azoren 2Daar gaat Le Tournesol met bemanning, fier vooruit, 2400 mijlen te gaan. De weersvoorspelling ziet er zeer gunstig uit. Een prima Oostenwind laat ons een mooie halfwindse koers varen. We zetten niet meteen koers rechtstreeks naar de Azoren maar varen een ruime bocht, dus eerst Noordwaards, ten zuiden van Bermuda, en als de winden westerlijk worden buigen wij ook af richting het Oosten. (Prevaling winds) Een beetje ‘om’ zou je zeggen, maar toch is deze route de meest efficiënte. Na enige tijd zetten we de mooie grote Gennaker op, dat is een asymetrisch zeil, heeel groot, en komt in plaats van de Genua (standaard voorzeil). Le Tournesol snapt het meteen en bruist zich een weg door t water. Wat indrukwekkend. Aan boord gaat het heel goed. Er is humor en we zijn al helemaal op elkaar ingespeeld. De capt houdt ons strak aan de lijn, wij gehoorzamen hem uiteraard. Maar mogen af en toe wel dollen met elkaar, meidenlol noemen we dat..... Wordt vervolgd.

Op naar de Azoren

Blog vertrek BVI 1De tanks zijn vol, de koelkast puilt uit, het groentenetje op het achterdek fleurt de boot op. De bemanning is uitgebreid met Lia Captein. Eergisteren hebben we haar opgehaald van het vliegveld in Tortola. We zijn gedrieen in de prachtige baai van Sint Peters voor anker gegaan zodat ze ook de schildpad familie kon zien.
Nog een keer de onderkant van de boot schoonmaken, geen sprietje mag onze vaart minderen.
De captain gaat gezag voeren over een vrouwelijke crew, hoe houdt hij twee sterke geemancipeerde dames onder de duim?

Blog vertrek BVI 2Morgen is het zover, rond 10:00 uur vertrekken we en zetten koers Noord-Oost. De windverwachting ziet er prima uit. Ik ga proberen om regelmatig via de satelliet verbinding een berichtje te posten zodat jullie op de hoogte blijven. Op de kaart wordt in ieder geval regelmatig onze positie getoond, ook via de satellietverbinding.

Mooier dan nu

Blog BVI 3Voordat je dit blog gaat lezen, zet even Le tue Parole van Andre Bocelli op en lees dan door. Heb je hem opstaan? Dan benader je het beste de sfeer die ik probeer weer te geven in dit blog. De zon staat op het punt onder te gaan, ik houd hem scherp in de gaten, links van mij. Recht voor me weerhoudt de lijn naar een rots ons van een zogenaamde swing, en houdt ons dus netjes op onze plek. Het aanleggen van deze swing-line was even puzzelen, want al wiebelend in het water met vinnen aan, twee lange lijnen in het water aan elkaar verbinden door middel van een paalsteek is wel even wat. Die paalsteek is inmiddels wel een makkie, maar twee natte dikke lijnen in een wiebelende zee aan elkaar knopen is… gedoe. En dan vraag ik mezelf weer eens te laat af, wie ligt er eigenlijk in het water...
Lees meer ...

De vergadering op de rots van Virgin Islands

blog virgin 1De laatste zonnestralen van de dag werpen een oranje-rode baan over de Sir Francis Drake Channel. In de verte zakt de zon snel onder de horizon, net tussen twee Britse Maagdeneilanden Tortolla en Sint John door. Op dit tijdstip heerst normaliter een fluweelzachte rust, echter is het nu een kabaal van jewelste, zo voor de kust van Virgin Gorda, het meest Oostelijke eiland van de BVI. De dagelijkse vergadering van de heersende vogel populatie staat op het punt te beginnen. Van alle windstreken komen ze aangevlogen en nemen luidkeels plaats aan de ‘vergadertafel’,
Lees meer ...

Aan de stok

blog aan de stok 2Elvis Presley’s ‘Can’t help falling in love with you’ galmt door de boot, wij galmen lekker mee, de zon staat op het punt onder de horizon te zakken, iedere dag weer zo’n pittoreske gebeurtenis. Het deeg voor de pizza staat te rijzen, de verschillende kazen liggen vast op temperatuur te komen en het glaasje rosé voor de first mate staat te glanzen in t mooie nieuwe echte glas, een verjaardagskado van mijn kinderen.
Zo ziet een ‘einde dag voor anker’ eruit, waar we nog maar eens van genieten, voordat het grote werk weer begint, de glazen veilig worden opgeborgen, en de blikken gereed worden gezet voor zwaardere dagen.
Met een lelijke kras op mijn neus en lip sta ik heerlijk wiebelend op de golven de tomaatjes te snijden. Wees gerust, de kras op mijn gelaat is geheel aan mijzelf te wijden. Na mijn zwemrondjes oefen ik elke dag de “kukel in de dinghy procedure”
Lees meer ...

Duiken en luieren in de Caribbean

blog duik 1Langzaam laat ik mij zakken langs de met lood verzwaarde lijn. Ik heb de grootste moeite om al mijn gedachten uit te schakelen, want als ik ga denken gaat het mis. Dan ben ik bang om niet te ademen (iets wat absoluut verboden is onder water), bang dat ik op het verkeerde knopje druk, waardoor ik te snel zak en mijn oren weer dichtploppen. Het is mijn vierde duik en het komt er nu op aan. Blijf ik rustig en ben ik in staat om al het moois onder water tot me te nemen.
Lees meer ...

Birthday girl

Blog Maarten 1En dan is het 24 maart, Le Tournesol ligt, netjes afgespoeld met zoet water, in de haven van Simson Bay, Sint Maarten en wij zijn op weg met de dinghy naar het vliegveld. We ‘parkeren’ onze bijboot langs een provisorisch in elkaar gezet steigertje. Waar de Nederlandse kant van de Simson Bay helemaal netjes is opgeruimd, zien we hier aan de Franse kant veel jachten in het riet liggen, half op de kop, zwaar beschadigd. De gevolgen van de orkaan Irma (2017) slaan in als een bom. We minderen vaart en realiseren ons welke kracht hier heeft geraasd. Werkelijk alles is stuk, steigers, huisjes langs de oever, stellages op de kade.. Je wordt er even stil van. Laag overvliegende Boeings halen ons weer bij de les.
En dan komt daar de mooie blauwe KLM jet, remt uit alle macht en ik zeg hardop: 'ze zitten er allemaal in'.
Lees meer ...

Hot Champagne Spring and Pirates of the Caribbean

Blog 01 DominicaLe Tournesol is aangekomen op het mooie groene eiland Dominica, een belangrijk decor van de film Pirats of the Caribbean. Dit eiland is zwaar getroffen door de orkaan Maria in 2017. Met man en macht wordt gewerkt aan herstel van het eiland. Voor de kust van Roseau, de hoofdstad van Dominica, zijn vele steigers verwoest, en hier en daar hebben inwoners getracht met planken de steiger weer begaanbaar te maken, een must voor de vissersbootjes om hun waar aan land te brengen. Ook hun huisjes zijn weggevaagd..
Lees meer ...

Winkeltje op zee

Blog winkeltje op zee 1De geur van vers gebakken speculaas vindt haar weg naar de kajuit, t zonnetje piept af en toe onder de Bimini door, Chateaubelair, een dorpje ten westen van Saint Vincent ontwaakt. De plaatselijke radio zendt lekkere lokale muziek uit. De Tournesol wiebelt lekker op het anker. De baai is omringd door palmbomen, hier en daar onderbroken door vrolijk gekleurde daken.
Gisteren hebben we het bounty eiland (Tobago Cays) verlaten, met een beetje pijn in ons hart. En geloof het of niet, bij het losgooien van de lijnen, stak er een schildpad nog een keer zijn kopje bovenwater
Lees meer ...

Turquoise zee en Zeeschildpadden in de Cays

Blog cays 1Nadat de Atlantic Crew Gon en Ruud naar huis waren gegaan, lichtten wij het anker en zette koers naar Saint Vincent en de Granadines. De afstand is niet in 1 dag bij daglicht te bereiken, dus vertrekken we in de namiddag en maken we er een nachttocht van. Het wordt een prachtige tocht, van 90 mijl, met mooie constante oostenwind, kracht 4-5. We verdelen de nachtshifts en om 20:00 duik ik de hut in. Om 23:00 maakt Rob me wakker. Bepakt en gezakt met koptelefoon, muziek, koppie thee en een flinke reep chocolade installeer ik me in het tentje van de kuip. Ik tuur iedere 15 minuten in het rond, check de meters en de zeilen. Het gaat goe-hoed. En dan , aan de horizon achter mij, stoomt een gigantisch Cruise schip met 18 knopen op mij af.
Lees meer ...

Zeilen op de Atlantic, crew aan 't woord

blog oversteek eten“Marianne belde mij in maart 2018 met de vraag: “Gon, Ga je mee zeilen?” “Ja hoor, leuk, waarheen?”, vroeg ik…… “Oh de oceaan over, van Kaapverdië naar Barbados”, was het antwoord van Marianne. Heel lang hoefde ik er nier over na te denken. “Ik doe het”, was mijn antwoord. Het was in een woord een spannende ervaring, je weet niet helemaal hoe het zal gaan. Het weer kan verslechteren, je kunt overvallen worden door squalls
Lees meer ...

Eat Sleep Sail Repeat

blog ocean helftIk weet niet hoe het jullie is vergaan maar zodra ik naar mijn mijn laptop loop start ie automatisch de Kaart op …., de kaart van de site van Le Tournesol, waar de voortgang van de route is te volgen via de SpotGen satelliet software. Dat ik ooit nog zo’n intensieve gebruiker van mijn eigen site zou worden had ik toch niet verwacht..
Het gaat heel goed met de bemanning en de boot. Via een aantal korte sms-jes, een paar gebrekkige telefoontjes en een beetje eigen fantasie heb ik onderstaande blog gemaakt. Een satelliet telefoontje vereist een gedisciplineerd gespreksgedrag. Je moet elkaar namelijk laten uit-pra-ten..
Lees meer ...

Dag 3 op zee

Schermafbeelding 2019 01 15 om 21.32.45Update Le Tournesol Dag 3
# mijlen gevaren : 322
# mijlen te gaan : ong 1678
Gemiddelde snelheid : 6,7 knopen/uur
Wind speed  : 16 knopen
Zeilstand : Grootzeil, Genua op de boom(vlinderen) en overdag Genaker ipv Genua
ETA : zondag 27 januari
Crew : uitstekend
Watermaker : maakt overuren want iedereen is gedoucht!
Maaltijd : hamburger, broccoli, aardappels
Schermafbeelding 2019 01 15 om 22.07.13
Meteo : Eerst zon, nu bewolkt en paar buien op komst, wind stabiel, 16 knopen, NO. (windy.com). Voorspelling is gunstig, lekker rustig oceaan weer ;-). Golfhoogte : 2 meter.

Door de koers is het hobbelig op zee, de golven stoten de Tournesol behoorlijk van links naar rechts,  goed vasthouden dus.

Kortom: het gaat daar uitstekend!

Daar gaan ZE dan

Blog Barbados startNog niet eerder in mijn leven maakte 1 enkele letter zoveel verschil. Wat had ik graag geschreven: ‘Daar gaan we dan’. Maar nu schrijf ik dit blog vanuit een regenachtig Veenendaal, net terug van het bezoek aan mijn moeder en vader. Even nog geef ik mezelf de kans een beetje te treuren, dat ik niet aan boord ben, dat ik niet de oversteek ga meemaken, die mooie prachtige oversteek naar Barbados. Uren en uren hebben we erover gesproken, alles voorbereid, zorgen voor voldoende water, voedsel, brandstof, gezelligheidjes en veiligheidjes en noem het maar op. Bijna alles hebben we dubbel uitgevoerd. En nu Marianneke
Lees meer ...

Kleurrijk Kaapverdië

Blog twee KVNa 5 dagen op zee, met niets anders dan zon en zee zien we aan de horizon de contouren van Kaapverdië. Dat is toch iedere keer weer leuk, land in zicht!
Na meer dan 750 mijlen, dat is ruim 1400 kilometers water, zien we daar dan de Archipel van Kaapverdië, Isla de Sal. De ‘Marina van Sal’ is niets meer dan een baai, met daarin een aantal voor anker liggende vissersbootjes, een enkel Europees zeiljacht, en een paar lang geleden verlaten zeiljachtjes, met wapperende resten van zeilen, vergane glorie, waar een heel verhaal vanaf straalt, een verhaal wat echter voor ons verborgen zal blijven.
Lees meer ...

Atlantic ocean, zo blauw, zo blauw

Blog overtocht KVDe crew van Le Tournesol heeft er twee mooie nachten opzitten. Het wisselen van dienst gaat goed, zelfs Kayleigh springt om 03:00 uur uit bed om haar deel bij te dragen. Dat is toch maar ff heel dapper van haar. Ook al heeft ze al veel zeemijlen op haar naam staan, zo’n shift in het holst van de nacht, helemaal alleen aan dek, ik vind haar een topper! En de oceaan, die is zo blauw, kobalt blauw, de golven
Lees meer ...

Kerst op zee

blog KV 3Met ‘Fields of Gold’ op de buitenspeakers vindt Le Tournesol bijna geruisloos haar weg door de woelige Atlantic Ocean, met haar prachtige golven. Golven die haar optillen en meters verder netjes laat afglijden, het dal in, alwaar je even helemaal niks meer ziet, dan hoge muren van water om je heen. De kerstboom staat stevig vastgebonden in de kajuit, de grote oversteek kaart ligt tafel, met daarop al 6 kruisjes, de markering van onze route tot nu toe. We zijn ruim 24 uur onderweg,
Lees meer ...

Diesel, wind, water en brood

We wensen jullie fijne kerstdagen en een heel fijn 2019!

Blog kerstNa een lange pauze is de Tournesol en haar bemanning meer dan klaar voor het volgende avontuur: de oversteek van Tenerife naar Isla de Sal, Kaapverdië! De tanks zijn gevuld, water, diesel en benzine, ook alle reserve jerrycans. Meer dan 400 liter diesel moet ons door eventuele windstiltes heen helpen. We zijn net een varende supermarkt: we kunnen brood bakken, salades maken met verse basilicum, groentes koken in alle mogelijke variaties en koeken, repen en cup-a-soup helpen ons door de nachten. En als de verse producten hetzij op dan wel verpietert zijn door de zoute lucht
Lees meer ...

Lucas

blog LucasHet is vijf december, twee prachtige donkere kraaloogjes kijken me recht aan, twee knuistjes strak gebald, een piepklein pruillipje, wat nog niet heeft besloten of t huilen wordt. Vol vertrouwen ligt hij in m’n armen en kijkt de wijde wereld in. Lucas, m’n kleinzoon, Lucas, Lucas. Op weg naar het ziekenhuis herhaal ik voortdurend zijn naam. “Prachtig hè?”, klets ik tegen de grote dikke bruine teddybeer naast me, de blauwe babystrik nog een beetje onhandig om z’n nek. Op weg naar de de vierde verdieping, alwaar de kraamsuites zijn gestationeerd
Lees meer ...

Walvissen op weg naar Tenerife

blog tenerife 2De wekker gaat om 03:30 uur, het is woensdag 21 november. De voorbereidingen voor vertrek naar Tenerife lopen gesmeerd, in half donker en eigenlijk zonder een woord te wisselen. Wat geeft dat toch weer een goed gevoel. De een pakt de marifoon en zet alle navigatieapparatuur aan, de ander bevestigt de marifoon buiten naast de plotter, de een zet thee, de ander pakt de kannen aan en stopt ze in de tassen aan de reling. De een zet alles binnen “stormvast”, de ander haalt de stroomkabel binnen. De lifejackets gaan weer aan en ik positioneer me weer achter het roer en…
Lees meer ...

Wind en rollende golven op weg naar La Palma

Blog La Palma 2Na een heerlijke periode op Madeira te hebben doorgebracht starten we eindelijk weer de motor. En dat gaat altijd gepaard met dat kriebelige gevoel in je maag , het gevoel van “We gaan”..
De tank is vol, ook de jerrycans, de koelkast en alle andere voorraden zijn weer aangevuld. De lifejackets gaan aan, Rob gooit de trossen los en ik stuur rustig de haven uit. Dag fijne haven Quinta do Lorde, dag heerlijk zoutwater zwembad (zie foto), dag fijne havenmeester, deze plek in de Atlantic zal altijd een speciale plek houden in onze herinnering.
Meteen hijsen we de zeilen, want de wind is ons goed gezind dit keer, een prachtige 15 knopen Noord, dus die blaast ons heerlijk naar t zuiden. We zeilen uiteindelijk de hele tocht naar La Palma, 246 mijlen! Om 19:00 starten we dit keer al met de shifts. Alsof we nooit eerder gedaan hebben
Lees meer ...

Dag m'n lieve kleine knulletje

Blog MadeiraMijn warme hand ligt op de bolle buik van m’n lieve dochter Annelies, hij duwt m’n hand zacht weg, met z’n knietje of met z’n voetje, wie zal t zeggen. “Dag m’n lieve kleine knulletje”, fluister ik tegen de buik, “Oma gaat weer eventjes zeilen samen met Opa Rob. Zorg goed voor Mama als ik daar op de hele grote grote zee ben, tot snel”.
Een traantje loopt over m’n wang als ’t vliegtuig de landing inzet en aanstuurt op Funchal,
Lees meer ...

Tournesol trotseert de storm

blog weerDe reis richting Madeira verloopt goed tot we op dag 4 van meerdere kanten berichten krijgen dat er een orkaan Leslie onderweg is richting Madeira… We wisten wel dat er een onrustig front zich aan 't ontwikkelen was op de oceaan, echter gaven onze weerstations aan dat de storm honderden mijlen ten noorden van Madeira zou blijven ronddwalen, en juist zou afbuigen in Noord-Westelijke richting. Hoe dichterbij we komen in de buurt van Madeira ....
Lees meer ...

Oversteek Madeira

Blog 1De eerste nacht zit erop. Het was een prachtige nacht, heel veel sterren maar ook pik donker. We doen een uitgebreide security check, vullen de grab-bag aan met water en belangrijke documenten zoals paspoorten. Stel je wordt uit zee opgepikt zonder ID, dat wil je toch niet ? Ook leggen we een iphone met powerbank en opvouwbaar zonnepaneel in de tas, zonder stroom zullen we niet zitten in de liferaft?
Lees meer ...

Dag uit het leven van de first mate

Blog peniche 2De wekker gaat dit keer om 07:00 uur want het is een heel stuk varen van Peniche naar Lissabon, onze springplank naar Madeira. Ik spring uit bed want het maakt me altijd weer blij als we verder gaan, op weg naar nieuwe avonturen. Een havendag, waarover in een van de volgende blogs, heeft ook haar charmes, maar nu gaan we verder! Ik maak koffie en thee en verzamel allerlei lekkers die ik buiten in de tassen aan de reling stop. Zodoende hebben we bij heftig weer, als de boot op 1 oor ligt, alles bij de hand en hoef je niet voor ieder hapje en drankje naar binnen. Ik schakel alle navigatie-apparatuur in en bevestig de marifoon in de kuip. We bespreken het wegvaren, hoe staat de wind, de stroming..
Lees meer ...

Witte port en stakende piloten

Porto blog 1De enorme brug over de rivier de Doura, de verbinding van de noord-, en zuidoever van de prachtige stad Porto, strekt zich voor ons uit als we de havenmond binnenvaren. In de verte schittert nog een brug, eentje van 45 meter hoog, volledig met klinknagels opgebouwd in 1885! Het ziet er allemaal sprookjesachtig uit.. 
Ik zit nog een beetje beduusd op de rand van de kuip, met de landvast losje in mijn hand..
Lees meer ...

Saludos España, bem vindo Portugal

blog 26 sept 2Na ruim 6 weken varen passeren we de grens met Portugal en hijsen we de Portugese gastenvlag!
Het is nog steeds zo onwerkelijk, iedere mijl, uur na uur, dag na dag hebben ertoe geleid dat we werkelijk naar Portugal zijn gevaren. Sommige dagen liepen lekker, met een stuk of 20 knopen voor de wind, zonnetje erbij. Maar er was ook mist, dagenlang, mist. De radar heeft ondertussen geen enkel geheim meer voor ons. Er ontgaat ons geen stipje meer, hoe klein ook. Ook een enkele misthoorn van een flink militair vaartuig
Lees meer ...

Spierwit zand, blauwgroene zee en dampende thee.

blog 24 sept 2Het koude water van m’n ochtendduik tintelt nog na op m’n huid, uit de kajuit komt de heerlijke geur van gebakken broodjes, een kopje thee staat dampend op me te wachten. De ankerketting kraakt van het gewiebel op de golven, de boot wil weg, de wind is krachtig, maar het anker is sterker dan de wind en houdt ons veilig op de zelfde plek. (zeg ik nu dapper, maar eerlijk gezegd heb ik dat afgelopen nacht wel een stuk of tien keer gecontroleerd..)
Lees meer ...

Van Gijon naar Pobra do Caraminal

Mist op zee, pelgrims in Santiago en een beetje heimwee.
We zijn ruim 5 weken onderweg! De teller staat op 1200 mijlen, 1/10e van de totale reis. Vanuit Gijon zijn we via Ribadeo, Viveiro, La Coruña, Camariñas,  Muros in Pobra do Caramiñal aangekomen.

IMG 0795In de baai van Viveiro hebben we geankerd, dat is toch wel heel speciaal. Samen in het bijbootje naar t strandje! De kust van Noord-West Spanje is prachtig, grillig maar mooi! We hebben ook kennisgemaakt met de eerste mist. Vanuit Ribadeo was er prima zicht, en ineens, weg zicht. De zee was spiegelglad en je zag helemaal niets meer.
Lees meer ...

Santander en zeemonsters op weg naar Gijon

IMG 0751In de haven van Santander hebben we heerlijk een aantal dagen genoten van het Spaanse rustige leventje. De stad Santander is prachtig, met z’n grote imposante gebouwen. Met onze Deense buren een taxi gedeeld om boodschappen te doen in een enorme Supermarkt Carefour. Zo groot dat je blij bent na een half uur een pak melk  en een pond tomaten te hebben gescoord. De tocht naar Gijon zal 90 mijl zijn, te lang voor een dagtocht, en goede alternatieven zijn er niet, ook niet om te ankeren, dus maken we er een nachttocht van. Na een heerlijke warme maaltijd vertrekken we rond 15:00 uur.
IMG 0772Het beloofd een prachtige nacht te worden, helder blauw en prima windje. Rob neemt de eerste shift en ik duik lekker m’n slaapzak in. Om 24:00 wisselen we de wacht en als een ervaren nacht-zee-zeilster , die Golf van Biskaje heb ik toch maar mooi gefikst, neem ik positie in.
Lees meer ...

Golf van Biskaje

sunsetHet is 03:00 uur in de nacht, Rob maakt me wakker, “lieverd, het is tijd voor je shift”. Ik worstel uit m’n slaapzak en sta wiebelig naast m’n warme bedje. Snel iets warms aan: thermo ondergoed, zeilbroek, jas, lifejacket, PLB (Personal Location Beacon , geeft na activatie een signaal aan de SAR.. brr niet over nadenken,) aan de riem, en daar gaan we dan. Rob heeft een lekker warm kopje thee voor me gezet, en in de tassen die aan de reling hangen zit nog meer lekkers: koeken, cup-a-soup, mentos. Er volgt een korte overdracht, koers 188 graden, onveranderd, wind Noord Oost 4-5, zeilenvoering: gereefde Genua op de boom, ruim grootzeil voluit, strak aan de bulletally. Verder is het rustig op de Golf van Biskaje, geen bootjes in de buurt. Houden zo…. Rob gaat naar bed. M’n ogen moeten even wennen aan het donker. De hemel vol sterren maar geven weinig licht. Het is echt pik en pik donker. “ Niet bang zijn” , fluister ik mezelf toe,
Lees meer ...

Van Roscoff naar Quiberon

JBUK4294Ook de tweede week zat de wind ons niet mee. Wederom veel op de motor gevaren. Van Roscoff naar Camaret sur Mer leek het wel een achtbaan, zulke enorme hoge golven. Echt indrukwekkend. Op weg naar Lorient hebben we de eerste Dolfijntjes gezien, hele kleintjes, maar wel een hele groep. In Lorient stapte schoondochter Constance en nichtjes Babette en Suzie, aan boord en zijn meegevaren naar Quiberon. Sascha stond ons een paar uur later op te wachten met zijn schoonmoeder Ann. Wat ontzettend leuk is dat!  
Lees meer ...

Van Le Havre naar Roscoff

vogelWe hebben een prachtige nachttocht gemaakt van Le Havre naar Guernsey.
Punt van orde: we hadden een onbetaalde "gast" aan boord, genaamd Pietje. Heel bijzonder omdat we echt 10 mijl uit de kust waren, en plots zat hij daar, brutaal op de schoot. Heeft uiteindelijk 6 uur daar gezeten.
Primeur voor Marianne: een serieuze eerste Shift in The Middel of the Night.. Heel stoer zei ik tegen Rob: "Ga maar lekker slapen hoor"... Eerste minuut had ik al ongeveer 100 keer gekeken of er  een schip aan komt ;-(
Lees meer ...

Van Scheveningen naar Le Havre

vertrek 1De boot in ScheveningenScheveningen Haven was zondag 12 augustus een groot feest: de Tournesol was helemaal versierd met vlaggen, de kade stond vol met lieve familie en vrienden, en in t Clubhuis van Jachtclub Scheveningen ’t Spuigat was het een drukte van jewelste. En er klonken ook vrolijke liedjes op de melodie van: "Daar was laatst een meisje fijn, Die wou gaan varen, die wou gaan varen, daar was laatst een meisje fijn, die wou gaan varen als Co-kapitein..  Zij vond Rob een stoere man, met een groot zeiljacht, met een groot zeiljacht, zij vond Rob een stoere man, met een groot zeiljacht hij kan er wat van ….. " Hier en daar werd een traantje weggepinkt.
Lees meer ...

Het Vertrek

1Het is zover, we gaan vertrekken. Onder luid geroffel van de slagwerkgroep Lucifers, zingende familie en vrienden, hier en daar een traantje wegpinkend, gooit Le Tournesol de trossen los. Dag lieve allemaal, tot volgend jaar juli. 
Jachtclub Scheveningen, 't Spuigat, bedankt voor de gastvrijheid!
En bedankt lunchroom Pagan, voor de heerlijke catering.
2De familie de Jong, onder leiding van Nicolette, heeft een prachtig afscheidslied gemaakt.
En hoe speciaal is het dat mijn hoogbejaarde Ouders erbij waren. En zelfs hebben meegewerkt aan het vervaardigen van de captains petten.3Tim, Tom en Maurits hebben heel Scheveningen Haven laten horen dat er iets stond te gebeuren!4En dan is het zover, we gaan! De eerste bestemming wordt Stellendam.
Dag lieve allemaal, wat was het bijzonder dat jullie erbij aanwezig waren!
Legend VO60 race Gotenburg-Scheveningen

VOR Group
Kayleigh and Rob participated in the legend VO60 race from Gotenburg to Scheveningen. The weather was heavy 35 knots of average wind with a sea height of around 6 to 8 meters. The team managed very well and the Boudragon
arrived late Saturday night in Scheveningen. This was a great experience for us. Specially in preparation of the coming Atlantic crossing.
Lees meer ...

Boordapotheek

med1 aVia de huisarts en apotheker is het gelukt om alle benodigde medicijnen aan boord te hebben. Voor sommige medicijnen hebben we zelfs een goedkeuring van de rechtbank nodig, dit heet een Apostillestempel, zodat je kunt aantonen dat je deze medicijnen uit de opiumwet legaal aan boord hebt. De huisarts heeft ons een uitgebreide toelichting gegeven voor elk medicijn en de eventuele voorzorgsmaatregelen. Een veilig gevoel.
med3Het zogenaamde Medical Statement moest door de huisarts, het CAK (Centraal Administratie Kantoor) en de rechtbank worden bekrachtigd. Dit document is nu geldig in alle Apostille-landen en de Schengen landen.

Oefenen op zee

NZ12Onlangs hebben we vanuit Scheveningen deelgenomen aan de zogenaamde Survival dag op zee. Onder leiding van GetWet trainingen oefenden we verschillende noodsituaties. We begonnen met het afsteken van noodsignalen waaronder flares, vuurpijlen en rookpotten. Daarna oefenden we met het keren van het vlot en het erin klimmen. Ook leerden we hoe we ons het beste kunnen verplaatsen in het water met meerdere drenkelingen, door in elkaar te haken en zodanig een Krokodil te vormen. En ook hoe we elkaar warm kunnen houden en te spartelen in een kring waardoor je zichtbaar bent voor hulptroepen.NZ13Wat ook lastig was: het horizontaal binnenhalen van een drenkeling, via een dekzijl. De ochtend begon met een uitgebreide theoretische introductie, erg leerzaam! Tijdens de dag hebben we kennisgemaakt met andere zeilers die in dezelfde tijd gaan vertrekken, wie weet komen we zo nog een keer tegen onderweg.

En... de complimenten voor de organisatie en trainers van Get Wet.
En al weer, een must voor iedere zeezeiler.

24 uurs Try-out

zonsopkomst vlieland kleinTijdens het Hemelvaart weekend heeft het trio Gon, Marianne en Rob een non-stop try-out gezeild van Lelystad, via Medemblik, Den Oever, Den Helder, via Noordzee, Texel naar Vlieland, en via de Waddenzee terug naar Lelystad. Alle papieren zijn oke, want we waren nog maar net buitengaats of we kregen midden in de nacht al bezoek van de voormalige collega's van Marianne: de Waterpolitie! Ook geoefend met de Iridium Satelliet telefoon/internet verbinding. Ook het wachtlopen uitgeprobeerd! Voor Rob was het even wennen met TWEE dames aan boord...
Op naar verdere voorbereidingen!

Gonneke Voorham Zuidwijk

GonDoordat mijn ouders een huisje konden huren aan de Reeuwijkse plassen ben ik al jong in aanraking gekomen met de watersport, van kano en  roeiboot doorgegroeid naar een zeilboot type BM (16 m2). Velen jaren later ben ik met mijn gezin de kusten gaan verkennen van België, Frankrijk, Engeland, Denemarken, indien bereikbaar binnen 3 weken want dat was de vakantieperiode. Door VVZ  (Vereniging Vrouwen Zeilen) heb ik me verder ontwikkeld en ben ik als (co)schipper inzetbaar voor diverse evenementen. Samen met mijn zus ben ik eigenaar van een Albin Accent 8.05 waar we in Zeeland mee zeilen. Met Rob en Marianne hoop ik de oversteek te gaan maken van Kaapverdië naar Barbados, in de aanloop hiernaar toe gaan we rond Hemelvaart een paar dagen met z’n drieën non stop zeilen.

De boot te water!


Le Tournesol ligt er weer in! Alle werkzaamheden zijn afgerond, hij ligt er weer prachtig bij. Vandaag de nieuwe Spinnaker uitgeprobeerd. Het nieuwe koffiezetapparaatje (Percolator) en melkopschuimer garanderen een heerlijke en vooral hete cappuccino. Wat een heerlijk gevoel weer, het hijsen van de zeilen, de motor uit, en dan die heerlijke rust.
Aktie War Child vlag.

Zoals reeds aangegeven op de site hebben we de te varen mijlen gekoppeld aan een aktie"War Child".
De situatie op de wereld is eenmaal voor kinderen tijdens een oorlog verschrikkelijk en we willen ons hiervoor inzetten.
 
Help de kinderen; doneer op de site van de War Child door te klikken op het logo op de Home page!!
 
Namens de oorlogskinderen hartelijke dank!!
0bb209d5 754c 4052 8ff1 ce51606f95d3
 

Watermaker

De watermaker, goed voor 60 liter per uur, wordt gemonteerd in stuurboord achter hut op de hoogslaper. De watermaker is aangesloten op een van de twee tanks. De watertank aan achter bakboord is nu aangesloten.

In de andere tank proberen we steeds vers water op te slaan.

Ze vertellen ons dat het water, geproduceerd door de watermaker, een bijzondere bijsmaak heeft.Zonnepanelen

54De afgelopen week zijn flexibele zonnepanelen van 2x50 watt en 2x130 watt gemonteerd op de bimini en de sprayhood. Deze zonnepanelen zijn demontabel via ritssluitingen. De kabels zijn helemaal verwerkt in speciaal aangemaakt kabelgoten van doek.

Met een nieuw controlpanel kunnen we precies zien wat de oplaad capaciteit is op dat moment. De zonnepanelen op de sprayhood zorgen voor  het dagelijkse gebruik, al varend. De twee op de bimini voor als we langere tijd voor anker liggen.

Spuiten van Le Tournesol

Het spuiten van de hull van Le Tournesol is compleet alle logo's en vernis lagen zitten erop.
De boot zal de spuit hal verlaten om verder de watermaker, electrisch paneel, ramen, david en zonnepanelen te monteren.
 
De boot ziet er prachtig uit en de laaste foto's zijn te vinden onder rubiek foto's boot.

FlevoMarina

flevo marinaFlevo Marina, dé complete thuishaven aan het IJsselmeer. Direct gelegen aan het IJsselmeer vlakbij Lelystad is jachthaven Flevo Marina dé ideale uitvalsbasis voor uw vaartochten naar de oude Zuiderzeestadjes, de Friese meren, Randmeren of de Waddeneilanden.
Met een gezellig en sfeervol restaurant, een ruim gesorteerde watersportwinkel, voldoende parkeergelegenheid(bewaakte), zeer goede winterbergingsfaciliteiten, een uitgebreide Yachtservice en Refit afdeling en een eigen zeilmakerij (Skips Sails) is Flevo Marina de complete thuishaven voor u en uw schip.

Dit is de thuishaven van Le Tournesol, waar de hele refit van de boot naar volle tevredenheid is uitgevoerd. De persoonlijke benadering van de medewerkers ervaren wij als zeer betrokken, deskundig en meedenkend.
Meer weten over Flevo Marina, klik dan op onderstaande link.
http://www.flevomarina.com


4Rob Fritz, interieur en jachtbetimmering, heeft de refit van de binnenkant van de boot en het teakdek voor zijn rekening genomen.
Meer weten over intereur en jachtbetimmering Rob Fritz, klik hier:
http://robfritz.nl

Gastenvlaggen en boeken

vlaggenTijdens de doop van de boot hebben de genodigden vlaggen cadeau gegeven van de eilanden die we gaan bezoeken, bijvoorbeeld: Sint Maarten, Tabago, Grenada, Maagden eilanden.

boekenVoor alle benodigde informatie over vaarroutes, havens, bijzonderheden, toeristische attracties, stranden, douane formaliteiten hebben we een verscheidenheid aan boeken aangeschaft. Waar we inmiddels al heel wat uurtjes in hebben gelezen!

Medische voorbereidingen

zeeTijdens de reis is niet altijd meteen medische hulp beschikbaar. We zorgen voor een behoorlijk uitgebreide medicijnbox en andere medische hulpmiddelen. En natuurlijk zorgen we voor een up-to-date EHBO en reanimatie training. Mocht je er samen met je bemanning niet uit komen dan is er de mogelijkheid om een beroep te doen op de Radio Medische Dienst van de KNRM.
Lees meer ...

Noordzee training

Een vervolg op de indoor tranining is de Noordzee training. Deze gaan we in mei 2018 volgen. Tijdens deze eendaagse trainingsdag, georganiseerd door Get Wet Maritiem,  wordt onderkoeling en de werking van reddingsmiddelen en technieken in theorie uitgelegd en op de Noordzee uitgebreid geoefend. Een must voor iedere serieuze zeiler.

Foto impressie maritieme Noordzee training jpegWil je meer informatie over de traniningen van Get Wet Maritiem? Klik dan op onderstaande link:
Training overleven op zee

Kayleigh Happé

Kayleigh Happe CopyKayleigh zeilt al vanaf baby af aan. Heeft altijd met haar vader dubble handed gevaren naar Bretagne, Zuid-Engeland, Scandinavie en van Lissabon naar de Azoren. Ze heeft zodoende al heel wat zeemijlen op haar log staan. Het laatste jaar heeft ze getraind als jong talent op de Volvo Ocean 60 (VO), genaamd Boudragon. Ze hoopt dit jaar het zeilen te kunnen combineren met haar schoolwerk. Ze zal tijdens de schoolvakanties stukken meevaren met Le Tournesol.

Marianne de Jong

portret marianneVroeger veel met mijn vader gezeild, eerst op een open volksboot, daarna op kleine jachten. De boot ging mee op vakantie, op de aanhangwagen naar Spanje. Daarna jaren niet gezeild, en pas weer in 2011 actief het zeilen opgepakt. Eerst op kleine open bootjes bij zeilschool 1e Brabantse Zeilschool de Biesbos, daarna op jachten gezeild bij de Vereniging Vrouwen Zeilen (VVZ), waar ik nu bestuurslid ben. Sinds twee jaar ben ik vaak te vinden op Le Tournesol en heb samen met Rob een paar mooie reizen gemaakt naar Engeland, Zweden en Denemarken. Verder zeilen we zeer regelmatig op het IJsselmeer. In augustus neem ik een sabbatical en ga het zeilavontuur aan!

Rob Happé

RobIk heb van jongs af aan gezeild met Lasers en 470-ers vooral op open zee. Na een periode van autoracen heb ik in 2005 deze Jeanneau Voyage 42 foot gekocht. Met deze boot heb ik onder andere de 100 mijl race Scheveningen gezeild, de 1000 mijl double handed naar  Shetland  en de CAM race. Bijna alle vakanties heb ik met de boot mooie reizen gemaakt, bijvoorbeeld naar Azoren, Frankrijk, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Engeland.  Ik heb mijn werkzame leven gewerkt in de olie en gasindustrie, waar ik na vele jaren in juli mee stop. 
Hierna gaat het grote avontuur beginnen, en vertrekken we medio augustus.

Fouragering

etenVoor het inslaan en bewaren van voeding voor een grote zeereis moet je wel even gaan zitten. Er komt wel wat meer bij kijken dan een supermarktkar met blikken vullen en opbergen in de schappen. Het is ook sterk afhankelijk waar je welke producten kunt kopen en waar beter niet. Wat hebben we zoal geleerd van ervaren vertrekkers:
Lees meer ...

Persoonlijke voorbereiding

DSCN0212Niet alleen de boot moet in opperste conditie zijn, ook de bemanning!
Onlangs hebben we de training Get Wet gedaan, waarbij je onder moeilijke omstandigheden in een vlot moet klimmen, aan een touwladder omhoog moet zien te komen en je oefent een situatie waarbij je door een heli uit het water gered wordt, je bevestigt de sling goed om je middel, trekt hem vast en laat je takelen, een heel gedoe met golven, regen, wind en bliksem in je gezicht.
Lees meer ...

Veiligheidsmaatregelen

Onze nautische veiligheid aan boord

Aan boord zijn de volgende veiligheidsmaatregelen:
- noodbakens zoals flares
- EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon)
- AIS-MOB (in vest)
- grabbag met daarin: alle papieren, alle noodsignalen, portable radio, cash geld, handheld GPS.
- liferaft voor 6 personen
- misthoorn

MOB AIS
­